Word je gelukkig van internet!?

Vandaag kreeg ik een mooie vraag over geluk van het programma Knooppunt Kranenbarg op radio 2. Hun vraag was of de uitvinding van internet mensen gelukkiger heeft gemaakt.

Een visser uit Bali krijgt internet

Deze vraag deed me denken aan een reis die ik een aantal jaren terug maakte naar Bali. Ik kwam daar een visser tegen die op dezelfde plek uit het water ging met zijn vissersboot als ik met mijn golfsurfplank. De zee verbindt en we kwamen al snel in gesprek. In de weken daarna heb ik hem (Andi) geleerd wat een computer is, hoe je ermee kan werken en wat er allemaal te vinden is op het internet. Computers waren in het begin zo onbekend voor hem dat hij met zijn muis op het beeld heen en weer ging (nu met die ipad’s en tochscreens eigenlijk een logische beweging).

Andi is echt een slimme vent en kon al snel de golfvoorspellingen voor de komende week van het web plukken. Voor hem en zijn collega’s cruciale informatie om zo te voorkomen dat hun boten vergingen of netten kapotsloegen door hoge golven.

Twee jaar later ben ik weer bij hem op bezoek gegaan en vroeg hem wat zijn ontdekking van het internet voor hem had betekent in relatie tot zijn geluk. Zijn antwoord zal ik nooit vergeten. Andi vindt dat hij 60% gelukkiger is geworden doordat hij nu de vrijheid heeft alle informatie zelf op te zoeken en te delen met zijn familie en dorpsgenoten. Daarnaast geeft hij wel aan dat hij ook ongelukkiger is geworden (40% volgens hemzelf) omdat hij zich nu meer realiseert hoe armmoedig hij en zijn dorpsgenoten eigenlijk wonen en leven. Alles op een rijtje zettend heeft hij gelukkig wel het gevoel dat hij er dus wel wat mee is opgeschoten. Of hij dat zegt om mij niet teleur te stellen weet ik niet.

Gemiddeld gezien gelukkiger door internet

Wanneer ik naar onderzoek kijk van het effect van de toegang tot Informatie Technologie (IT) (inclusief de mogelijkheid om internet te gebruiken) dan zie je een kleine maar toch positieve relatie. Mensen die voldoende toegang hebben tot IT zijn zo’n 10 procent gelukkiger dan mensen die dit niet hebben. Vooral mensen met een lager inkomen en vrouwen profiteren van de toegang tot het wereldwijde web. De positieve factor zit voor de eerste groep vooral in de toegenomen ervaring van autonomie, vrijheid en empowerment. Vrouwen lijken vooral IT te gebruiken om hun sociale netwerken te versterken zodat zij daardoor meer geluk ervaren in hun leven. Internet heeft mensen gemiddeld gezien dus gelukkiger gemaakt al moet je wel oppassen voor de negatieve effecten zoals jezelf teveel te vergelijken met anderen of ongeluk door internetverslaving.

Bron: mashable.com

De aflevering van het radioprogramma “Knooppunt Kranenbarg” kun je hieronder terugluisteren:
Get Microsoft Silverlight

2 antwoorden
  1. Patricia Geers
    Patricia Geers zegt:

    Hi Onno, mooi verhaal zeg! Het heeft mijn leven zeker verrijkt doordat ik mij veel meer in verbinding voel met wat er om me heen gebeurt, met mensen of gebeurtenissen, negatief of positief. Inderdaad niet teveel aan meten, maar het maakt me blij met wat ik heb. Maar als we s’avonds in bed liggen is de Ipad wel eens een irritant ding;) vast herkenbaar!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *