ijsbergen, geluk en metaforen

Weinig mensen hebben nog echt met de crisis te maken gehad. In die zin dat zij de afgelopen weken letterlijk minder eten en drinken konden kopen. Maar op een wat dieper niveau hebben veel van ons het gevoel dat er van alles in beweging is. Mensen worden angstiger en onzekerder. Er staat iets te gebeuren maar we weten niet wat.

Ondanks (of moet ik zeggen dankzij) de crisis lijkt geluk steeds populairder te worden. Het gaat in gesprekken steeds minder over bezit en steeds meer over waar je het allemaal voor doet. Een soort pas op de plaats en herijking van onze fundamentele waarden en behoeften. Ook in de media wordt deze behoefte aan zingeving en betekenisgeving opgepakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATelevisie aandacht voor geluk

Afgelopen tijd hebben een tweetal televisieprogramma’s uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp geluk en hoe je dit kan vergroten in je leven. Zo besteedde de Omroep Max op 28 januari jl. aandacht aan het onderwerp. Afgelopen donderdag ging Teleac dieper in op de achtergronden van geluk en hoe je dit kan vergroten. Ruut Veenhoven was als geluksprofessor uitgenodigd voor het wetenschappelijke onderdeel.

In beide programma’s was ik zelf aanwezig als gelukscoach om over mijn ervaringen te vertellen en natuurlijk praktische tips mee te geven hoe ondanks de crisis en stress toch nog prettig en effectief te blijven functioneren. Wanneer je één van beide programma’s wilt bekijken dan kan je op de onderstaande link klikken:

Programma van Max televisie over geluk (na 20 minuten)

Programma Teleac over geluk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De menselijke ijsberg

Wat doen die ijsbergen op deze pagina vraag je je misschien af? Afgelopen week ben ik op Groenland geweest om deze fantastische witte bergen in het echt te zien. Adembenemend! Sommige zijn geheel glad van boven. Anderen helemaal ingedeukt en gebutst. De schipper die ons tussen de ijsbergen manoeuvreerde vertelde mij de achtergrond hiervan.

Sommige ijsbergen vallen geleidelijk uit elkaar en krijgen steeds meer rimpels en butsen. Anderen kantelen in één keer en laten dan hun gepolijste onderkant zien. Omdat slechts een klein deel van de ijsberg zichtbaar is (bovenstaande ijsbergen steken zeker 230 meter diep in zee) gaat een omkering met een enorm geraas en een vloedgolf van soms wel 20 meter gepaard. De nachtmerrie van elke schipper.

Ik vind zo’n omkering een interessante metafoor voor de menselijke ijsberg die wij als coaches en trainers vaak gebruiken om bewust en onbewust gedrag aan te duiden! Ik zag zelf ook een parallel naar het verloop van onze recessie. Wordt deze de komende tijd nog erger en gaat dan langzamerhand weer afnemen of gaat onze economische ijsberg zich nog echt een keer omkeren?
Ben benieuwd en ook wel een beetje zenuwachtig!

Prettige week toegewenst!

Onno Hamburger

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *