Wat moet je doen om gelukkig te worden van jouw vakantie?

De vakantie is alweer even voorbij (of je bent er net even tussenuit geweest). Misschien ben je al bezig met het plannen van jouw volgende vakantie? Waar moet je dan aan denken om daar (qua geluk) zoveel mogelijk uit te halen. Je zou wellicht zeggen dat geluk en vakantie altijd samengaan. In de praktijk blijkt dat allemaal niet zo makkelijk. Daar kan ik zelf over meepraten!

Niet ontspannen op vakantie

Een paar jaar terug nam ik samen met mijn vriendin een last minute naar Gran Canaria. Even lekker twee weken er tussenuit dacht ik. Achteraf gezien was dit niet zo’n goede keuze. Twee weken passief op het strand liggen is niet echt ontspannend voor mij. Verder kon ik de verleiding niet weerstaan toch mijn email en voicemails te checken terwijl ik daar was. De vakantie was nog best OK maar de eerste dag terug op werk had ik het gevoel alsof ik helemaal niet weg was geweest. We hadden een flinke bak geld uitgegeven maar het resultaat voor mij was nihil.

Hoe kan dat?

Ik vroeg me af. Hoe kan dit? Vakantie is toch ultiem ontspannend en zorgt er toch voor dat ik naderhand uitgerust en opgeruimd weer aan het werk kan. Toen ik mij ging verdiepen in onderzoek naar de effecten vakantie bleek dat ik zeker niet de enige ben die op de eerste dag na zijn vakantie al weer aan vakantie toe is. De meeste mensen blijken zich (als ze mazzel hebben) wel iets gelukkiger te voelen op vakantie maar zijn dit al kwijt op de eerste dag na de vakantie. Slecht een klein deel van de vakantiegangers heeft zelfs twee weken na zijn vakantie nog baat van zijn duur betaalde uitje. Sommige hebben zelfs in totaal 10 weken een verhoogd vakantiegevoel naast de positieve effecten tijdens de vakantie zelf. Wil ik ook! Jij ook? Hieronder staat het verslag met praktische tips hou jij ook meer kan genieten van jouw vakantie.

Zes tips voor een ontspannen vakantie

  1. Zorg ten eerste voor voldoende voorpret. Boek ruim van te voren de reis en neem uitgebreid de tijd om je voor te bereiden op jouw vakantie. Kijk alvast naar foto’s van de bestemming en praat met partner, reisgenoten en vrienden over wat je allemaal wilt gaan doen. Onderzoek laat zien dat deze manier van voorbereiden je geluksniveau al 8(!) weken van te voren naar een hoger plan trekt. Dat heb je dan alvast binnen!
  2. Zorg ervoor dat jouw collega’s je werk over kunnen nemen en maak afspraken hoe je na je vakantie je werk op wilt pakken. Kijk of je voor je vakantie door goed overleg en afspraken met collega’s al kan voorkomen dat je na thuiskomt een enorme berg achterstallig werk en geïrriteerde klanten treft. Stel mensen ruim van te voren op de hoogte wanneer en voor hoelang je weggaat.
  3. Laat je werk ook echt thuis wanneer je op vakantie gaat. Doordat iedereen tegenwoordig zo’n smart-phones heeft is de grens tussen werk en privé steeds verder vervaagd. Het is gewoon te makkelijk om op het strand van Koh Samui toch nog even je email te checken. Voordat je het weet zit je midden in Thailand een werk probleem op te lossen. Op deze wijze kom je nooit los van je werk en zal je ook onvoldoende ontspannen. Vakantie is vakantie. Zet je afwezigheidsassistent aan en geef duidelijk aan dat je niet bereikbaar bent.
  4. Onderzoek naar geluk en vakantie laat zien dat alleen mensen die een zeer ontspannen vakantie hebben gehad hier tot 2 weken na de vakantie nog de vruchten van plukken. Alle anderen waren binnen 1 dag hun extra geluksgevoel alweer kwijt. Ook die mensen die aangaven een redelijk ontspannen vakantie te hebben gehad. Wil je optimaal gebruik maken van het positieve naijl effect zorg dan voor extreme ontspanning. Dit betekent voor iedereen iets anders. Er zijn wel een aantal algemene tips die effectief zijn.
  5. Voorkom conflicten en ziekte op de vakantie. Dit blijken de grootste stressbronnen te zijn die een bedreiging zijn voor volledige ontspanning. Voor de ene is extreme ontspanning de hele vakantie rustig een boek lezen op het strand terwijl de ander het liefst elke dag wil golfsurfen. Bereidt je van te voren voor op de onderliggende verschillen tussen de reisgenoten. Wanneer dit onvoldoende doet kan dit een bron van stress zijn. Wanneer je rekening houdt met de onderliggende verschillen in de persoonlijkheid dan heb je vaak al een heel duidelijk beeld van wat ontspannen zijn voor iemand betekent (check www.jezelf.nl voor een mini persoonlijkheidsvragenlijst. iPhone of iPad bezitters kunnen de gratis app met uitgebreide persoonlijkheidsvragenlijst downloaden: www.bit.ly/big5test)
  6. Aan iedere vakantie komt ook weer een einde. Zorg ervoor dat er minimaal 1 dag zit tussen jouw vakantie en het begin van je werkweek. Dit geeft jou de ruimte en rust om even te landen voordat het werk weer begint. Maak voor jezelf een duidelijke focus tijdens je eerste werkdag. Wat is belangrijk en urgent om aan te pakken op de eerste dag? Een zogenaamd “lummeldagje” waarbij je ongestructureerd dingen die er liggen oppakt lijkt aantrekkelijk maar de meeste mensen worden daar gek genoeg ongelukkiger van. Zorg er daarnaast voor dat je de tijd en ruimte neemt om je weer te kunnen verbinden met jouw collega’s. Foto’s van jouw mooiste vakantie ervaringen kunnen je helpen je weer te verbinden met de thuisblijvers en zijn tegelijkertijd een manier jouw geluksgevoel weer eens te recyclen.

Laten we ook niet het belang van een werkplek vergeten waar je gelukkig van wordt. Dan heb je minder behoefte aan vakantie omdat je werk zelf al heel bevredigend is. Vroeger was werk vooral iets wat we moesten om ons geld te verdienen om te kunnen overleven tot de volgende vakantie. Wil jij zo doorgaan tot je pensioen met 65 (of nog langer)? Of ben je eigenlijk wel benieuwd hoe je meer geluk uit de tijd tussen jouw vakantie kan halen. Kijk dan eens verder op deze site.

Zie je dat niet zitten dan kan je altijd weer een nieuwe vakantie plannen. Jezelf goed voorbereiden op een vakantie kan je 8 weken extra vakantie geluk opleveren. Vooraf wel te verstaan! Dus waar wacht je nog op. Ga alvast genieten van de voorpret er verdiep je in de volgende vakantie! Dat is precies wat ik zo ook ga doen….

Bronnen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *