Wat is geluk op de werkplek?
Waar hebben we het eigenlijk over wanneer we het hebben over geluk op de werkplek? Geluk is toch privé. Wat heeft geluk nu met werk te maken?
Werken als natuurlijke staat van zijn
Geluk blijkt echter alles met werk te maken te hebben. Er blijkt zelfs een duidelijk correlatie tussen te zijn. Mensen die werk hebben zijn gelukkiger dan mensen die geen werk hebben. Werk geeft ons leven zin, werk geeft een gevoel van voldoening. Werken is onze natuurlijke staat van zijn. We zijn er niet voor bedoeld om niets te doen te hebben. Dan gaan we ons vervelen en dat geeft stress.
Geluk is meer dan plezier
Geluk op het werk zijn de positieve gevoelens die we ervaren wanneer we werken. Soms kunnen dit actieve positieve gevoelens zijn zoals passie, enthousiasme en plezier. Soms zijn dit passieve positieve gevoelens zoals voldoening na een dag hard werken en genieten nadat we een prachtig resultaat hebben bereikt.
Geluk op het werk gaat dus niet alleen over plezier maar ook over voldoening en zingeving in je werk.
Gelukkig werken sinds ‘the sixties’
Vroeger (tot de jaren zeventig) was geluk op het werk iets heel ongewoons. Werken deed je voor je brood, je familie, het dak boven je hoofd. Je was al blij wanneer je een baan had, laat staan geld kon sparen voor een korte vakantie in eigen land.
In de zestiger jaren werd geluk vooral ervaren buiten je werk. Samen blowen en muziek luisteren was de ultieme vorm van geluk. Na de recessie in de tachtiger jaren ging het vooral om geld verdienen, carrière maken en yuppie worden.
De laatste jaren gaat het ons materieel goed. De economie floreert. De babyboomers gaan met pensioen. Werk genoeg en een slinkend aantal instromers. Voor het geld hoeven de nieuwkomers het niet meer te doen. Vaak verdienen zij genoeg en hebben zij een materiele status bereikt die hun ouders pas veel later bereikte. Hadden de babyboomers het nog over een mid-life crisis de huidige generatie loopt vaak voor zijn dertigste tegen vergelijkbare crisis aan. Waarom doe ik het eigenlijk? Wat is het nut van mijn werk? Wat draag ik bij aan een betere wereld?
Naar de top met gelukkig werken
De nieuwe generatie medewerkers bereikt al na enkele jaren de top van de piramide van Maslow (zie figuur 1). De focus komt dan op zelfontwikkeling en zelfontplooiing. In het begin vooral gericht op zichzelf maar gaande weg ook gericht op de ander en de omgeving. Hoe kan ik mijzelf zo ontwikkelen dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan de mensen om mij heen en een betere wereld in het algemeen.
De slimste en meest talentvolle zullen het bovenste niveau van deze piramide (zie figuur 2) als eerste bereiken. Organisaties die met hun bedrijfsvoering kunnen aansluiten bij deze manier van denken zullen deze erg gewilde talenten binnen trekken en binnen houden. Zij worden de meest innovatieve, creatieve bedrijven. Zij worden de nieuwe Googles en Tom-Tom’s.
Voordeel voor bedrijven
Door geluk als belangrijk thema binnen de bedrijfsvoering op te nemen wordt het mogelijk talent aan te trekken en te behouden. Daarnaast zullen medewerkers, ook wanneer zij niet bewust bezig zijn met geluk in hun werk, effectiever, creatiever en gezonder functioneren.
Dat is geluk op de werkplek. Zowel voor medewerkers, werkgever, aandeelhouder als klant.
Onno
©
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!