Waarom verlaten mensen jouw organisatie?

Werkenden denken door de pandemie dieper na over wat zij willen in het werk. In Europa is gemiddeld 25% van de medewerkers om zich heen aan het kijken. In de VS is dit zelfs 40%. Donald Sull e.a. hebben uitgebreid onderzoek gedaan in de VS naar de achterliggende oorzaken van deze “great resignation”. Zie voor het gehele artikel de link hieronder (via Sarah Metcalfe).

Hieronder een korte samenvatting met wat hoofdpunten:

?? Veel mensen denken dat het salaris een belangrijke factor is voor mensen om op zoek gaan naar een nieuwe baan. Geld blijkt echter niet de belangrijkste reden te zijn. Deze staat zelfs op de 16de plek*. Waarom gaan medewerkers dan wel weg?

1)   De belangrijkste reden voor vertrek blijkt een ongezonde werkcultuur te zijn. Dit blijkt 10(!) keer zoveel (negatieve) impact te hebben dan de hoogte van het salaris. Dit is veruit de belangrijkste reden voor medewerkers om te vertrekken. Waar heeft dit mee te maken? Denk dan aan te weinig stimuleren van diversiteit, onethische gedrag van collega’s en management & disrespect voor medewerkers. De rol van leiders is hierbij natuurlijk cruciaal (zie ook de post over de Dark Triad).

2)   Baanzekerheid & reorganisaties. Hoe groot is de kans op reorganisaties of dat je wordt ontslagen? Na reorganisaties zijn medewerkers die wel mochten blijven vaak opgezadeld met extra werk (en minder vertrouwen in de organisatie). Allemaal redenen om te kijken naar een nieuwe baan. Deze factor is 3,5 keer zo belangrijk dan het salaris.

3)   Uit dit onderzoek kom naar voren dat medewerkers eerder weggaan bij innovatieve bedrijven. Constante innovatie is hartstikke uitdagend maar gaat vaak samen met extra stress & lange werkdagen. Het lijkt erop dat na de pandemie veel medewerkers hier bewust andere keuzes in willen maken. De impact van deze factor is ruim drie keer zo groot als het salaris.

4)  Onvoldoende waardering voor prestaties. Wanneer organisaties prestatie onvoldoende waarderen (zowel informeel als financieel) dan is dit een belangrijke reden voor medewerkers om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Deze factor is 2,9 X belangrijker dan de hoogte van het salaris.

5)   Slechte reactie op de coronacrisis. Medewerkers die het idee hebben dat de organisatie slecht is omgegaan met de pandemie zijn eerder geneigd de organisatie te verlaten. Deze factor is 1,8 keer zo belangrijk als het salaris.

Zie hieronder in dit artikel nog meer achtergronden en oplossingen bij dit boeiende thema.

#greatresignation
#waarom #verlaten #mensen #jouw #organisatie
#werkgeluk
#leidinggevenaanwerkgeluk

* Dat geldt trouwens niet voor alle sectoren. Voor verpleegkundigen blijkt salaris wel degelijk een belangrijke rol te spelen bij de keuze voor een nieuwe baan.

https://lnkd.in/eGZ6S4Gs

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *