Wil je meer weten over het onderwerp Gelukkig Werken? We hebben hieronder een lijst gemaakt van veel gestelde vragen (FAQ). Mocht jouw vraag er niet bij zitten stuur mij dan even een email.
“Kan je geluk (in het werk) meten?”
Geluk is heel goed te meten. De afgelopen tijd zijn er vragenlijsten ontwikkeld die op een betrouwbare en valide manier geluk te kunnen meten. De Verenigde Naties meten geluk in bijna alle landen van de wereld. Nederland scoort daarbij gemiddeld een 7,6. Ook werkgeluk kan worden gemeten. Medewerkers geven in Nederland hun werk gemiddeld een 7 plus (7,1-7,2). Bijna 30 procent van de medewerkers scoort een 6 of lager. Slecht een klein deel van de medewerkers floreert echt op het werk.
“Hoe weet ik of mijn team/ organisatie gelukkig is?”
Door geluk te gaan meten door middel van een vragenlijst die alle medewerkers invullen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van deze vragenlijst. Door zelf een quickscan te maken krijg je vaak al wat inzicht hoe jouw organisatie/ team ervoor staat. Houdt er wel rekening mee dat leidinggevenden de mate van werkgeluk van hun medewerkers vaak te rooskleurig inschatten.
“Wat heb jij zelf met Gelukkig Werken? Hoe ben jij zelf op het onderwerp gekomen?”
Sinds mijn studie psychologie ben ik geïnteresseerd in het onderwerp geluk. Ik heb twee jaar op de Nederlandse Antillen gewoond. Ik was daar niet gelukkig in mijn werk (1996-1998). Dat was voor mij het startpunt van een zoektocht die eerst vooral voor mijzelf was. Daarna ben ik mijn inzichten in toenemende mate gaan toepassen in mijn workshops en trainingen. In het begin werd de combinatie van werk en geluk vooral lacherig benaderd. De afgelopen jaren is er in toenemende mate serieuze aandacht voor het thema Gelukkig Werken. Ik denk dat dit terecht is. Enerzijds is de behoefte aan plezierig en zinvol werk toegenomen. Anderzijds wordt steeds duidelijker wat de negatieve effecten zijn van ongeluk op de werkplek zowel voor medewerkers als voor de organisatie.
“Wat is jouw missie?”
Ik geloof dat de meeste mensen gelukkiger kunnen werken dan ze nu doen. Zelfs zonder hun omgeving te veranderen. Vaak vraagt gelukkiger werken wel om ander gedrag en soms zelfs een nieuwe werkplek binnen of buiten de organisatie. De afgelopen 10 jaar heb ik vele honderden mensen geholpen om gelukkiger te werken. Als coach, trainer en workshop begeleider. Ik merk dat mij dit veel plezier, voldoening en zingeving geeft (en dat dit leidt tot mooie resultaten!). Wanneer ik de komende jaren medewerkers, leiders & bestuurders kan helpen om gelukkiger te werken ben ik tevreden. Gelukkig Werken van een gemiddelde van 7,2 (het gemiddelde nu) naar een 7,5 lijkt mij een mooi streven.
“Ben jij zelf gelukkig in je werk?”
Ja. Ik geef mijzelf nu een 7,5 soms een 8. Toen ik als trainer en coach bij een trainingsbureau werkte was dat nog een halve punt lager. De toegenomen autonomie die ik nu ervaar hebben op een positieve manier bijgedragen aan mijn werkgeluk.
“Hoe kan ik gelukkig(er) worden in mijn werk?”
Begin met het lezen van het boek Gelukkig Werken. Het boek kan worden gebruikt als werkboek. Door de verschillende oefeningen in het boek te doen krijg je meer zicht in jezelf en wat je kan veranderen om gelukkiger te worden in je werk. Soms heb je een onafhankelijk persoon nodig om jou een stap verder te helpen. Wij kunnen je dan hierbij coachen en begeleiden.
“Hoe kan ik zelf Gelukkig Werken coach/ trainer worden?”
Je kan het boek Gelukkig Werken en de Gelukkig Werken Vragenlijst daarbij gebruiken als instrumenten. Wij hebben ook een interne opleiding om coaches te begeleiden tot Gelukkig Werken Coach. Kijk even hier voor meer informatie over deze opleiding.
“Wat is het belangrijkste bij geluk in het werk?”
Bij geluk in het werk heb je te maken met jezelf en jouw werkomgeving. Een deel van wie je bent is ingeboren en moeilijk te veranderen. Een ander deel bestaat uit de manier waarop je denkt en doet. De omgeving bestaat uit de mensen in het werk en de activiteiten die je verricht. Iedere persoon is uniek
“Hebben mensen fundamentele behoeften?”
Volgens de wetenschap hebben mensen drie fundamentele behoeften: Een gevoel van autonomie, een gevoel van verbondenheid en een gevoel van competentie. Deze drie behoeften zijn ook fundamenteel bij werkgeluk. Deze basale behoeften zijn universeel in die zijn dat zij in verschillende culturen terug worden gevonden. Er wijn wel verschillen in belang tussen deze drie behoeften. In de westerse wereld staat de behoefte aan autonomie centraal terwijl in het Oosten het gevoel van verbondenheid belangrijker is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!