Van stress naar bevlogenheid
De hoeveelheid stress die mensen in het werk ervaren neemt al jaren toe. Door de toename aan digitale informatie, onzekerheid over de toekomst, hogere eisen aan flexibiliteit en hogere verwachtingen (van zichzelf en anderen) ervaren medewerkers steeds meer stress. Het gevolg is een toename van burn-out en overspanningsklachten bij medewerkers. Dit is het direct zichtbare resultaat van de toegenomen stress. Er is echter ook een minder goed zichtbaar resultaat. Een deel van de medewerkers gaat door de toegenomen stress in de “overleef stand” waardoor innovatie, goede samenwerking en betrokkenheid achteruit loopt. Hoe kan je de veerkracht van het individu en het team verbeteren ondanks deze toegenomen stress?
Focus op wat er niet is
De traditionele manier om met stress in organisaties om te gaan is om aandacht te focussen op stress. Door de aandacht hierop te richten neemt bij medewerkers de ervaren stress alleen maar toe. Ze worden zich eerder bewust van waar ze last van hebben waardoor ze zich eerder druk maken wat weer stress meer oplevert. Alles wat je aandacht geeft groeit en in dit geval heeft dit een onbedoeld en ongewenst bijeffect. Hoe kan je als organisatie uit deze negatieve spiraal stappen?
Aandacht geven aan wat er wel is
Wanneer het management zich bewust wordt dat de toegenomen stress een negatieve impact heeft op de resultaten en het moreel van de medewerkers wordt vaak over het hoofd gezien dat de oplossing dichterbij is dan gedacht. Door het werkklimaat te verbeteren en meer aandacht te geven aan plezier, voldoening en bevlogenheid in het werk ervaren medewerkers minder stress en blijven ze gezonder. Recent wordt er in toenemende mate onderzoek gedaan naar deze andere manier van interveniëren. De resultaten zijn verbluffend.
Onderzoek naar positieve interventies tegen stress
Onderzoek van de universiteit van Florida wijst bijvoorbeeld uit dat positieve ervaringen direct bijdragen aan een lager stressniveau. Eenvoudige interventies blijken een zeer krachtig positief effect te hebben op de hoeveelheid stress die ervaren wordt door medewerkers. Wanneer je medewerkers bijvoorbeeld vraagt om iedere dag 10 minuten te besteden aan het opschrijven van 3 positieve ervaringen vermindert de stress die zij ervaren met 15 procent! Positieve emoties blijken een krachtige buffer te vormen tegen stress.
Management kiest steeds vaker voor positieve psychologie
Om medewerkers te helpen om beter met stress om te gaan kiezen managers dan ook in toenemende mate voor interventies uit de positieve psychologie. Deze recente stroming uit de psychologie doet onderzoek naar interventies die op een duurzame manier bijdragen aan gezonder en gelukkiger leven en werken. Door bij stress reductie naast aandacht voor het verminderen van negatieve ervaringen (de traditionele wijze manier) ook het aantal positieve ervaringen in het werk te stimuleren weten leiders hun team en organisatie veerkrachtiger en sterker te maken.
Nieuwsgierig geworden?
Zelf ook nieuwsgierig naar de toepassen van positieve interventies binnen uw organisatie? Op 18 november geef ik een workshop over minder stress door gelukkig werken op het congres over de aanpak van stress georganiseerd door P&O Actueel. Wellicht ontmoeten we elkaar daar?
Credits voor beeldmateriaal eerste foto (Human stress): Becky Wetherington BLW Photography on Flickr. Tweede foto is in eigen beheer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!