Albert Ellis - Happiness at work - Gelukkig Werken - Positive Psychology

Uitvinder RET, Albert Ellis overleden

Albert Ellis - Happiness at work - Gelukkig Werken - Positive PsychologyAlbert Ellis, de bedenker van de ‘rationeel emotieve gedragstherapie’ is op 93 jarige leeftijd overleden in New York. Zie hieronder voor een korte samenvatting van zijn biografie. Zie voor de uitgebreidere biografie: Albert Ellis 1913 – 2007

De wereld vergaat niet

Ellis heeft zijn hele leven gevochten. Het begon al toen hij zes jaar was. Hij was een behoorlijk ziekelijk kind die maanden in het ziekenhuis moest doorbrengen. Zijn vader kwam hem in die gehele periode slechts één keer opzoeken. Zijn moeder kwam slechts één keer per week. Ellis bestreed zijn eenzaamheid door zichzelf toe te spreken: “Als ik doodga, ga ik dood – verdomme maar de wereld vergaat niet.”

Anders kijken

Als tiener was Ellis erg verlegen. Hij durfde nauwelijks in het openbaar zijn mond open te doen of meisjes aan te spreken. Toen hij 19 was las hij ergens dat je over je angst heen komt door de dingen te doen die je bang maken. Hij legde zichzelf oefeningen op: hij moest een maand lang een praatje maken met elke vrouw die hij in haar eentje zag. Het werkte. Ellis merkte dat je de manier waarop je jezelf bekijkt en de wereld bekijkt kunt veranderen.

Rationeel Emotieve Therapie

Na een opleiding tot psychoanalytisch therapeut begon hij de psychoanalytische manier van werken steeds meer tijdsverspilling te vinden. Hij begon zijn eigen patienten huiswerk op te geven en werd steeds sturender. Niet alleen zijn patienten knapte hier meer van op maar ook Ellis vond het zelf prettiger. In 1953 brak Ellis met de psychoanalyse. Twee jaar later noemde hij zijn eigen manier van werken ‘rationeel-emotieve therapie’, afgekort RET.

De RET werd gemakkelijker geaccepteerd door patienten en verzekeraars dan door zijn collega’s. Kritiek hebben op Freud werd Ellis jarenlang zeer kwalijk genomen. In 1982 werd hij echter door zijn vakgenoten benoemd tot één van de meest invloedrijke therapeuten van de 20ste eeuw.

Meer dan begrijpen

Ellis veranderde de naam van de therapie een paar jaar geleden naar REBT. De B staat hierbij voor ‘behavioral’ of gedragsmatig. Hiermee wilde Ellis benadrukken dat de patient zijn gedrag wel dient te veranderen. Alleen begrijpen welke gedachten je miserabel maken vond Ellis niet voldoende.

De laatste jaren heeft Ellis vooral strijd geleverd met het instituut dat hij zelf heeft opgericht: Het Albert Ellis Instituut te New York. Ellis werd na een ruzie over ziektekosten zelfs uit het bestuur gezet maar kwam via rechtszaken in 2006 weer terug in het bestuur. Hij heeft voor zijn dood echter onvoldoende tijd gehad om zaken zoals de copyright rechten van zijn boeken en wie de ‘eigenaar’ is van de naam Albert Ellis te regelen.

Steunpilaar Gelukkig Werken

Albert Ellis heeft met zijn REBT theorie een mooie bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de psychologie. Hij heeft veel mensen geholpen meer inzicht te krijgen in zichzelf en hoe zij zichzelf kunnen veranderen. Met de REBT heeft hij ook een prachtige methodiek geleverd die mensen kunnen helpen om met meer plezier & voldoening te kunnen werken. Daarbij is hij dus één van de steunpilaren bij het vergroten van geluk op de werkplek in organisaties.

Albert Ellis werd op 17 september 1913 geboren in Pittsburgh, Verenigde Staten. Hij overleed op 24 juli 2007 in New York.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *