Recensie van The Secret door Onno Hamburger Gelukkig Werken

Recensie van het boek “The Secret”: Het geheim ontmaskerd

Je kan er niet omheen. The Secret is overal. In bladen, op de radio en op de televisie. Vrienden, kennissen & familie hebben het erover. The secret is hot. The secret is bijzonder. In The secret beloofd de schrijfster Rhonda Byrne dat je echt alles kan bereiken wanneer je het geheim snapt. Het is een alles omvattend recept voor geluk, rijkdom en gezondheid. En het wordt bij duizenden verkocht. Al met al voor mij voldoende reden om dit boek eens van dichterbij te bekijken. The Secret ziet er inderdaad prachtig uit. De vormgeving is subliem, de typografie heel aantrekkelijk. De kaft nodigt uit tot lezen. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Recensie van The Secret door Onno Hamburger Gelukkig Werken

Wat is het geheim?

Het geheim bestaat uit een centrale natuurwet zoals Byrne het noemt. Volgens haar zijn gedachten de primaire oorzaak van alles. “Al het andere wat je in deze wereld ziet en ervaart, inclusief je gevoelens, is gevolg. De oorzaak ligt altijd bij je gedachten.” (p. 30). Je gedachten creëren dus alles. Omdat je als mens je eigen gedachten kan creëren kan je ook de wereld om je heen op deze manier creëren. Zonder enige beperking.

Uit de bovenstaande wet volgt volgens Byrne de wet van aantrekking. Deze wet houdt in dat alles wat jij op je pad tegenkomt je zelf hebt gecreëerd. Letterlijk zegt Byrne “Er kan niets in je leven komen wat daarin niet is opgeroepen door aanhoudende gedachten.” (p. 43)

Naar aanleiding van bovenstaande wetten kun volgens Byrne je eigen geluk bereiken door in drie eenvoudige stappen te creëren wat je wilt. Als eerste stap moet je aan het universum vragen wat je wilt. Als tweede stap moet je daadwerkelijk gaan geloven dat je het ook gaat krijgen door te handelen, te spreken en te denken alsof je datgene wat je hebt gevraagd al hebt ontvangen. De derde en laatste stap is ontvangen. Dit betekent voelen zoals je je zult voelen wanneer je wens zich heeft gemanifesteerd.

Denk vooral niet aan dingen die je niet wilt dat je overkomen. Volgens Byrne kan ons bewustzijn geen onderscheid maken tussen wat we niet willen en wat we wel willen. Denk dus alleen maar aan datgene wat je wel wilt hebben.

Wanneer jouw wens zich na deze drie stappen nog niet gematerialiseerd heeft dan betekent dit volgens Byrne dat je nog niet voldoende geloof hebt dat jouw wens ook daadwerkelijk uit gaat komen. Dit is het geheim voor een gelukkig, gezond en welvarend leven.

Is het geheim een geheim?

Volgens de achterflap van The Secret is het geheim slechts bij een handjevol mensen bekend. Alleen een kleine kring van ingewijden zoals Plato, Galileo en Einstein kenden het geheim. In het boek The Secret wordt dit voor het eerst gedeeld met anderen.

Het zou best kunnen dat Plato, Galileo en Einstein bekend waren met de bovenstaande theorie. Het is echter moeilijk vol te houden dat bovenstaande theorie slechts bij een beperkt publiek bekend is. De afgelopen jaren zijn er verschillende inspirerende boeken verschenen die dezelfde principes beschrijven. Te denken valt bijvoorbeeld aan de boeken van Deepak Chopra.

Eén van de eerste bestsellers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling werd in 1937 gepubliceerd en is geschreven door Napoleon Hill. Dit boek met als titel ‘think and grow rich’ werd een ongekend succes en is sinds de publicatie meer dan 30 miljoen maal over de toonbank gegaan.

Wanneer je dit boek herleest zijn de overeenkomsten met The Secret opvallend. Ook Hill heeft het erover dat je als lezer in wordt gewijd in ‘The Secret’, welke slechts bekend is bij een select groepje mensen. Ook Hill heeft het over de kracht van (positief) denken en het belang van echt geloven in de uitkomst. Quotes uit Hill’s boek zouden absoluut niet misstaan in Byrne’s boek en visa versa. Het enige verschil tussen Hill’s boek en The Secret is dat de eerste meer gaat over financieel succes terwijl The Secret meer gaat over succesvol leven.

Terug naar de vraag. Wordt in het boek The Secret een goed bewaard geheim geopenbaard? Nee, het is eerder oude wijn in mooie nieuwe zakken.

Is het geheim waar?

Wat maakt het uit of iets tientallen keren eerder in boeken is geschreven. Als het maar waar is en gewoon werkt! Positief denken, je op positieve gevoelens richten blijkt inderdaad goed te zijn voor de mens. De positieve psychologie die sinds het begin van deze eeuw in opmars is, heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Optimisten leven langer, zijn effectiever, worden minder snel ziek, etc. Het helpt om je te richten op je eigen kwaliteiten en die van anderen. Allemaal waar. Het blijkt ook dat ergens niet aan denken er voor zorgt dat je er juist wel mee bezig bent. Probeer maar eens niet te denken aan roze olifantjes. Absoluut niet denken aan roze olifantjes. Bij de meeste lezers zullen de kleine roze dikhuiden nu wel zo’n beetje door de kamer denderen. Klopt allemaal tot nu toe. Lekker gebruiken en toepassen dus.

Wat niet klopt is het uitgangspunt van The Secret dat “je gedachten de primaire oorzaak van alles” (30) zijn en “Al het andere wat je in deze wereld ziet en ervaart, inclusief je gevoelens, is gevolg” (30). Uit onderzoek van de afgelopen jaren blijkt dat de relatie andersom is. Gedachten blijken eerder het gevolg te zijn van gevoelens. Uit hersenonderzoek blijkt dat mensen eerst iets voelen en zich pas daarna hier een gedachte over vormen.

Het uitgangspunt dat gedachten alles bepalend zijn wordt in The Secret zover uitgebouwd dat het boek zelfs een gevaarlijk staartje krijgt.

Is het geheim gevaarlijk?

In The Secret gaat Byrne erg ver met haar stelling dat gedachten alles bepalend zijn. Zo worden mensen volgens Byrne dik door dikke gedachten en niet doordat zij teveel eten. “Eten is niet verantwoordelijk voor gewichtstoename. Gedachten zijn immers de primaire oorzaak van alles, al het andere is gevolg. Denk volmaakte gedachten en het resultaat moet een volmaakt gewicht zijn. “(59).

Even verder schrijft Byrne dat veroudering en ziekte slechts de gevolgen zijn van onvolmaakte gedachten. Zij geeft een voorbeeld van een vrouw die genezen is van borstkanker zonder chemo kuur of andere medische behandeling. Volgens Byrne bewijst dit dat je je kunt denken naar volmaakte gezondheid, het volmaakte lichaam, het ideale gewicht en de eeuwige jeugd. “Als je maar consistent volmaakte gedachten denkt. “(p.131)

Wat mij betreft gaat Byrne met dit soort uitspraken veel te ver.
De consequentie van haar uitspraken is dat mensen die ziek, oud of gehandicapt zijn (bewust dan wel onbewust) schuldig zijn aan hun eigen lijden.

Daarnaast creëert de nadruk op het denken van ‘consistent volmaakte’ gedachten een extra angst voor mensen om het verkeerd te doen. Het vergroot het gevoel van onzekerheid en creëert als je niet oppast extra negatieve stress. En dat is nu juist iets waar mensen wel echt ziek van kunnen worden. De door Byrne gehanteerde methodiek is dus niet alleen feitelijk onjuist maar creëert met een beetje pech ook nog extra stress waardoor het tegenovergestelde resultaat wordt bereikt.

Zijn er alternatieven voor het geheim?

Nee, in die zin dat er geen eenvoudige strategie bestaat die wanneer je hem juist toepast altijd werkt en alles oplevert wat je hartje begeert (dat is wat The Secret beloofd).

Er zijn wel vijf instrumenten die bewezen effectief zijn en die je op verschillende deelgebieden verder kunnen helpen:

 1. Wanneer je last hebt van negatieve of pessimistische gedachten is de Rationeel Emotieve Training of Therapie (RET) een prachtig instrument om mee aan de slag te gaan.
 2. Wanneer je last hebt van negatieve emoties en stress kan Heart Math je daadwerkelijk een stuk verder helpen om effectiever met stressvolle situaties om te gaan en beter te presteren.
 3. Wanneer je merkt dat je gelukkiger zou willen worden in je werk dan kan coaching of training op dit gebied jou wellicht verder helpen.
 4. Wanneer je last hebt van negatieve gebeurtenissen uit het verleden die nog steeds jouw heden negatief beïnvloeden dan kan Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) voor jou een uitkomst zijn.
 5. Wanneer je nog vragen hebt over andere evidenced based technieken om aan jezelf te werken dan kan je mij emailen op onno@gelukkigwerken.nl

Conclusie

Het boekje van Byrne is prachtig vormgegeven en ziet er zeer aantrekkelijk uit. De teksten zijn makkelijk leesbaar. Door de teksten kort te houden en veel voorbeelden te gebruiken blijft het luchtig en onderhoudend. Inhoudelijk sluit The Secret aan bij eerdere boeke
n waarbij het belang van positief denken, de kracht van overtuigingen & visualisatie wordt benoemd.

De kennis over de werking van het zenuwstelsel en de hersenen is helaas verouderd. Er zijn op dit moment veel effectievere methodieken om jezelf te beïnvloeden. Byrne verabsoluteerd het uitgangspunt dat gedachten alles bepalend zijn en maakt zichzelf daarmee belachelijk. Erger is dat zij hierdoor de lezer op het verkeerde been zet. De kans is groot dat hij of zij vol enthousiasme begint en al snel merkt dat het geheimzinnige recept niet blijkt te werken of zelfs contraproductief functioneert.

Wel knap dat Byrne de lezer tot actie weet te verleiden. Ook de schrijver van deze recensie overweegt om toch nog maar weer eens een lot te kopen. Volgens The Secret is de kans groter dat ik win wanneer ik mijzelf echt kan inbeelden en voelen hoe het is om die 14,2 miljoen te winnen. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen. Wie weet ….. 😉

Wil jij echt weten hoe het zit met werkgeluk? Ben jij coach of leidinggevende? Bekijk dan eens onze opleiding tot Coach Werkgeluk of onze opleiding tot Chief Happiness Officer

5 antwoorden
 1. Feedback geven
  Feedback geven zegt:

  Mooie recensie, Onno! The Secret is inderdaad een razend populair boek, maar de focus ligt mogelijk teveel op materialisme. Een betere bron voor informatie over de Wet van Aantrekking is het medium Abraham-Hicks. Ook al geloof je er uiteindelijk geen snars van, het is toch interessant om op z’n minst de mogelijkheid te overwegen dat onze gedachten onze wereld scheppen.

  Beantwoorden
 2. Luida
  Luida zegt:

  Het slechtste boek dat ik ooit gelezen heb. The law of attraction is één grote misleiding. Alles spreekt elkaar tegen (je kan alles krijgen, maar het moet wel in de sterren geschreven staan, anders niet? Beetje raar). Het is belachelijk amateuristisch geschreven, overal uitroeptekens… Mensen, deze schrijvers zijn heel blij dat jullie als schapen achter hun verzinsel aanlopen en bakken vol geld betalen zodat zij hun villa’s en privé jets kunnen kopen. Het speelt in op eindeloos groot egoïsme: jij zogenaamd miljonair, in een ander land kinderen die sterven van de honger. Tja, dat hebben ze zelf aangetrokken, toch? Eigen schuld, dikke bult. Denk je nou echt dat die kleine groep mensen, die al het geld van de wereld in handen heeft, hun grote geheim gaat delen met de massa? Zodat zij het geld kwijtraken? Word toch wakker en wees gewoon tevreden met wat er op je pad komt, zonder die belachelijke illusie dat jij GOD BENT.

  Beantwoorden
  • Ben
   Ben zegt:

   Ik voel me zwaar belazerd door de laatste versie van dat boek. In feite klopt er geen snars van,
   neem alle ellende in de wereld hebben die mensen, slachtoffers van oorlogen, denken die zo negatief? Bovendien vind ik het ergens dwangmatig The Secret, het maakt je bang, je moet echt positief denken, oei….. anders. Neem een huisarts wat krijgt die niet voor zijn/haar kiezen van patiënten. Inhoudelijk vind ik dit boek gebaseerd op egoïsme! Dan kun je nog beter Donald Duck lezen!

   Beantwoorden
 3. Ben
  Ben zegt:

  Sommige dingen zijn goed, zoals dankbaarheid, maar er staat wel een oliedom artikel in: mensen die over ziektes klagen, dat je dan negativiteit meeneemt. Neem een huisarts die ik weet niet hoeveel nare dingen van patiënten hoort,
  of een familielid die van alles en nog wat mankeert.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *