Het perfecte team? Wat Google over het hoofd zag!
Google heeft vorig jaar een mooie analyse gepubliceerd over hoe je een perfect team creëert. Uit dit onderzoek bleek dat de volgende voorwaarden cruciaal zijn voor een goed functionerend team:
- Teamleden hebben een voldoende niveau van emotionele intelligentie (o.a. inlevingsvermogen),
- Zij voelen zich veilig binnen het team,
- De teamleden krijgen evenredig de ruimte aan het woord te komen.

Teamwork
De verschillen tussen personen (de persoonlijkheden) bleken in het onderzoek van Google minder relevant te zijn. Recent onderzoek bracht echter een belangrijk zwak punt in de analyse van Google aan het licht. (Ik denk dat veel leidinggevenden en team coaches dat voorgevoel ook al hadden). De analyse van Google is namelijk uitgevoerd op een sterk geselecteerde groep Googlers. In de “echte” wereld blijken de verschillen in persoonlijkheid wel degelijk relevant.
Aandacht voor persoonlijkheid vergroot kans synergie team
Onderzoek van Harvard Business Review laat zien dat juist de verschillende persoonlijkheden bepalend zijn of een team wel of niet gaat floreren. De grote uitdaging zit er in een team te vinden waarbij de verschillende persoonlijkheden samen iets tot stand kunnen brengen. Een handige tip is onderscheid te maken tussen twee rollen die iedere persoon heeft binnen een team. Je hebt een functionele rol die gebaseerd is op jouw formele positie en jouw technische vaardigheden. Daarnaast heb je ook de psychologische rol die gebaseerd is op de persoon die je bent. Vaak wordt bij het creëren van teams voornamelijk gefocust op de functionele rol. Het is dan afwachten of er wel psychologische synergie ontstaat. In het artikel in Harvard Business Review wordt dan ook geadviseerd veel meer aandacht te geven aan de psychologische rol van teamleden. En dan wordt de persoonlijkheid van teamleden ineens cruciaal.
Hoe kies je de juiste persoonlijkheidsvragenlijst?
Een aandachtspunt die de Harvard Business Review meegeeft is om gebruik te maken van een goede, valide en betrouwbare persoonlijkheidsvragenlijst. Liever dus geen Myers-Briggs, Insights of een andere kleurtjestest. Deze instrumenten lijken een gemakkelijke weg naar meer inzicht in de persoonlijkheid maar helpen je team alleen maar verder het bos in. Harvard Business Review adviseert een persoonlijkheidsvragenlijst die gebaseerd is op de Big 5. Deze vragenlijst en achterliggende persoonlijkheidsstructuur is de enige die wordt geaccepteerd binnen de wetenschap. Mijn ervaring is dat er wel een nadeel zit aan gebruik van de Big 5. Het gebruik vraagt meer kennis en vaardigheden van de coach, trainer of leidinggevende. Maar door gebruik te maken van een valide en betrouwbaar instrument doe je daar uiteindelijk zowel je team als jezelf een groot plezier mee.
Meer weten over de Big5? Check dan bijvoorbeeld bijvoorbeeld: deze link. Wil je zelf weten hoe jouw eigen persoonlijkheidsprofiel eruit ziet? Bekijk dan even deze link.
Meer weten over hoe jij als coach of leidinggevende (nog beter) kan coachen en sturen op werkgeluk? Bekijk dan eens onze opleiding tot Coach Werkgeluk of onze opleiding tot Chief Happiness Officer
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!