Heartmath

Oprichter HeartMath in Nederland

HeartmathOp 2 oktober was Howard Martin in Nederland. Martin is één van de oprichters van HeartMath en co-auteur van het boek The HeartMath Solution.

Hieronder een kort verslag van deze zeer interessante en erg inspirerende dag.

Voor die mensen die HeartMath nog niet kennen volgt hier eerst een korte introductie over de methodiek.

Wat is HeartMath

HeartMath biedt een uniek programma dat bij toepassing leidt tot hogere prestaties, betere gezondheid en een toegenomen gevoel van welbevinden. Het programma is bestemd voor zowel individuen als organisaties.

Uniek is de solide wetenschappelijke basis; gedurende circa 15 jaar is de methode en het effect wetenschappelijk onderzocht in uiteenlopende settings. De resultaten zijn gedegen aangetoond. De methode is ontwikkeld door het HeartMath Institute In Californië, USA.

De kracht van het programma ligt in de combinatie van eenvoud en effect. De wetenschappelijke basis is vertaald naar technieken die gemakkelijk te leren zijn en altijd en overal toepasbaar zijn. Consequent gebruik van de technieken levert bijzondere resultaten op.

Wie is Howard Martin

Howart Martin

Howard Martin is één van de oprichters van HeartMath. Op twee oktober 2007 was hij in Nederland om (1) een verdiepingsworkshop te geven aan gelicenceerde HeartMath providers en (2) om een lezing te geven over HeartMath aan het algemene publiek.

Martin komt over als een levendige, humorrijke man die vooral veel om zichzelf lacht en zich vooral niet al te serieus neemt. Erg plezierig om naar te luisteren. Wat ik ook bijzonder vond was de manier waarop hij veelvuldig en oprecht de toehoorders bedankte voor hun aanwezigheid. Hij komt echt over als iemand die doet wat hij zegt.

Het ontstaan van HeartMath

Tijdens de workshop vertelde Martin uitgebreid over het ontstaan van HeartMath. Het begon allemaal als een kleine club mensen in Arizona die vooral geïnteresseerd waren in zelfontplooiing en ontwikkeling.

Ze lazen alles wat los en vast zat en probeerden vooral elkaar verder te helpen en te inspireren. Doc Childre, één van de andere oprichters van HartMath, speelde (en speelt) daarbij een centrale rol.

Na 15 jaar gewerkt te hebben in totale afzondering (en onbekendheid) besloot de club vrienden dat het tijd was ook anderen te laten delen in hun kennis. Arizona werd verlaten en de groep verhuisde naar Californië.

Het werd ook tijd om een formele organisatie op te richten. Eén van de belangrijke ontdekkingen van de groep was het grote belang van het hart.

Zij begrepen echter zeer goed dat om andere mensen “mee” te krijgen het hart (dat vaak als vaag en onwetenschappelijk wordt gezien) moest worden verbonden met een nuchtere en zakelijke manier van kijken. De combinatie Heart-Math was geboren.

De missie van de organisatie werd het naar boven halen van grootsheid bij anderen (to bring out greatness in others).

 Sterke groei

De laatste jaren is de groei van HeartMath onstuimig geweest. Tussen 2005 en 2007 zelfs met bijna 100 procent per jaar. HeartMath begon in het begin vooral in de non-profit sector, educatie en de gezondheidszorg.

De laatste 10 jaar kent de methodiek een sterk toenemende vraag vanuit het bedrijfsleven. Steeds meer mensen maken gebruik van biofeedback instrumenten van HeartMath zoals de EmWave om zichzelf te trainen om beter met werkdruk om te kunnen gaan, meer bij zichzelf te kunnen blijven en hun intuïtie beter te kunnen inzetten.

Nieuw project

Op 2 oktober 2007 gaf Martin s’avonds een lezing over HeartMath in het algemeen en zijn nieuwe project in het bijzonder. Dit nieuwe fascinerende project heet het Global Coherence Monitoring System. Dit project heeft tot doel te onderzoeken of ons zenuwstelsel invloed heeft op het magnetische veld van de aarde.

Het is de bedoeling dat door middel van 100 meetpunten verspreid over de aarde het magnetische veld van de aarde wordt bestudeerd. Dit systeem kan hopelijk ook helpen om aardbevingen en vulkaanuitbarstingen te voorspellen. Wie meer wil lezen over dit fascinerende project kan dit hier lezen.

In de Verenigde Staten werken organisaties zoals Motorola, HP, Boeing, Shell, Unilver, etc. al jarenlang succesvol met HeartMath. HearthMath wordt in Nederland vertegenwoordigd door HeartMathBeNeLux.

In 2008 zullen Van Harte & Lingsma en HeartMathBeNeLux gezamenlijk HeartMath trainingen aanbieden voor het bedrijfsleven. Meer informatie hierover volgt binnenkort op deze blog.

Nieuw! Je kan het eerste deel van de lezing nu ook beluisteren op de volgende website van The Project Network.

Meer informatie over HeartMath

In de Ode van juni 2005 is een uitgebreid artikel over HeartMath verschenen ( zie Ode artikel juni 2005: een verandering in uw hart verandert alles).
In het boek “Uw brein als medicijn” van Dr. Servan-Schreiber schrijft deze Franse Prof in de Psychiatrie uitgebreid over de HeartMath methode. Zie ook Ode artikel juni 2006: Nooit meer Freud. Nooit meer Prozac
Zie voor research studies naar de effectiviteit van HeartMath hier.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *