Opleiding tot Werkgeluk Mentor

Eén van de krachtigste manieren om werkgeluk een duurzame plek binnen de organisatie te geven is door medewerkers een actieve rol te geven in het bevorderen van werkgeluk. Ik heb goede ervaring met het opleiden van enthousiaste mensen binnen de organisatie tot werkgeluk mentor of ambassadeur. Na een korte opleiding kunnen zij het (goede) gesprek aangaan met collega’s om hen te helpen meer werkgeluk te ervaren. Zij gebruiken daarbij hun eigen levenservaring en de specifieke tools en instrumenten die zij leren tijdens de opleiding. Door binnen de organisatie een diverse groep werkgeluk mentoren op te leiden zorg je ervoor dat werkgeluk toegankelijk wordt voor diverse groepen en afdelingen. Zij kunnen bijvoorbeeld concreet ondersteuning bieden bij onboarding maar zijn een laagdrempelige toegang voor collega’s zodat zij kunnen blijven floreren.

Hoe ziet de opleiding tot Werkgeluk Mentor eruit?

De Werkgeluk Mentor helpt en ondersteunt zijn collega’s om (nog meer) te kunnen floreren in het werk. Een deel van de interventies zijn op individueel vlak terwijl andere interventies bedoeld zijn om op groepsniveau in te zetten. Iedere werkgeluk mentor zal zijn / haar taak  op een eigen manier inzetten. De wensen, mogelijkheden en begrenzing daarvan bespreken we tijdens een intake gesprek. Hoe zij het kunnen inzetten is natuurlijk afhankelijk van hun voorgaande ervaring/ achtergrond maar ook de wensen en de plek die de mentoren krijgen binnen de organisatie. Vaak biedt dit meer ervaren collega’s ook de mogelijkheid hun eigen werk nog interessanter en zinvoller te maken.
Na een intakegesprek met een geïnteresseerde werkgeluk mentor volgen zij drie losse sessies van twee dagdelen. Tijdens deze sessie krijgen de deelnemers meer inzicht en achtergronden bij werkgeluk. Verder gaan we aan de slag met praktische interventies die medewerkers helpen om hun werkgeluk te vergroten. We maken daarbij gebruik van de Gelukkig Werken Methodiek. Deze methodiek is o.a. beschreven in het boek Gelukkig Werken en heeft zich over de tijd heen bewezen.
Tussen de drie sessies zit een periode van 4 weken zodat de deelnemers kunnen oefenen met de interventies. De sessies kunnen zowel online als op locatie worden gegeven. Ieder onderdeel van de opleiding bestaat uit een slide deck & hand-outs. Deze materialen kunnen de deelnemers zelf gebruiken bij het begeleiden/ inspireren van collega’s. Na afloop van de opleiding zorgen intervisie & verdieping-sessies voor de nodige inspiratie en continuïteit.

Waarom zou je werkgeluk duurzame plek geven in de organisatie?

Steeds meer organisatie vinden het belangrijk werkgeluk een integraal onderdeel te maken van de organisatie. Aandacht voor werkgeluk vergroot de onderlinge verbinding tussen medewerkers doordat zij meer van elkaar weten en zich meer in elkaar kunnen verplaatsten. Dit heeft ook een positieve impact op de psychologische veiligheid binnen het team zodat diversiteit binnen het team bijdraagt aan het innovatievermogen en de flexibiliteit. Daarnaast draagt werkgeluk er aan bij dat medewerkers het meer naar hun zin hebben (binden en boeien). Een organisatie die aandacht besteedt aan werkgeluk is verder aantrekkelijker als werkgever. Aandacht voor werkgeluk draagt ook bij aan een buffer tegen stress.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je benieuwd of deze opleiding ook voor jouw organisatie passend zou kunnen zijn? Stuur mij even een berichtje via dit formulier dan neem ik vrijblijvend contact met je op.