Opleiding Coachen op Werkgeluk voor (Senior) Leidinggevenden.

Het welbevinden van medewerkers is belangrijker dan ooit. Voor hun eigen mentale welzijn maar ook om hen te kunnen binden en boeien.

Ben jij leidinggevende en wil jij de werkbeleving en het werkgeluk van jouw medewerkers en collega’s positief beïnvloeden? Deze opleiding maakt werkbeleving en werkgeluk concreet, praktisch en inspirerend.

Je leert unieke (evidence-based) interventie- en gespreksmodellen die je direct kan inzetten om jouw medewerkers en team meer te laten floreren. Zo leer je onder andere om de 8 van Werkgeluk effectief in te zetten binnen jouw team. Dit is een uniek interventiemodel waarmee je werkgeluk op individueel, team & organisatie-niveau effectief en duurzaam kan beïnvloeden.

Verder leer je tijdens deze opleiding om te werken met de Big 5 persoonlijkheidsvragenlijst. Eén van de beste instrumenten voor leidinggevenden om individuen en teams beter te snappen. Door gebruik te maken van deze evidence-based modellen kan je burn-out en overspanning effectief voorkomen en medewerkers begeleiden naar meer werkgeluk en minder werkdruk.

Je werkt tijdens de opleiding samen met andere deelnemers die net zoals jij ook ervaring hebben met leidinggeven. Samen onderzoeken we hoe je het MT en andere collega’s het beste meekrijgt op dit belangrijke thema. Zo wordt je onderdeel van een waardevol netwerk om organisaties meer mensgericht te laten functioneren.

Trefwoorden: Opleiding Coachen op Werkgeluk | Positieve psychologie | Anderen ondersteunen gelukkiger te werken | Voorkomen burn-out| bevorderen eigen leiderschap.

Wat is de opleiding Coachen op Werkgeluk voor Leidinggevenden?

Bij deze opleiding ga je zelf aan de slag met het thema werkgeluk, krijg je meer kennis over wat dit is (en niet is) en leer je anderen te coachen op Werkgeluk. We maken daarbij gebruik van de nieuwste inzichten uit de (positieve) psychologie en de neurologie.

Wat is een Chief Happiness Officer (CHO)?

In toenemende mate creëren organisaties een nieuwe functie: de zogenaamde Chief Happiness Officer (CHO). Een CHO heeft een bijzondere verantwoordelijkheid voor het werkgeluk binnen de organisatie. Wij gaan ervan uit dat je werkgeluk niet top down kan uitrollen. De rol van de Chief Happiness Officer is volgens ons dan ook bedoeld om medewerkers te kunnen coachen en inspireren en de organisatie te kunnen overtuigen van het belang van dat werkgeluk. Deze opleiding biedt jou de praktische tools om hier invulling aan te kunnen geven.

Wat heb je aan de opleiding Coachen op Werkgeluk voor Leidinggevenden?

Werkgeluk wordt steeds populairder. Maar wat is het concreet? En wat kan je doen om anderen te coachen gelukkiger te worden in het werk? Deze opleiding maakt zeer concreet wat werkgeluk is en hoe je dit kan beïnvloeden als leidinggevende. Je krijgt een methodiek aangereikt waarmee je medewerkers stapsgewijs kan coachen naar meer werkgeluk. Je krijgt daarnaast de laatste wetenschappelijke inzichten die je kan delen met jouw collega’s en de organisatie. Verder krijg je direct toegang tot instrumenten, informatie en methodieken om werkgeluk concreet en praktisch in te zetten binnen jouw team of organisatie.

Is deze opleiding iets voor jou?

Ben jij een ervaren leidinggevende of CEO? Heb jij reeds ruime ervaring in het begeleiden van medewerkers? Wil jij je verder specialiseren op het thema werkgeluk? Wil jij leren hoe je jouw medewerkers kan coachen op het vergroten van hun werkgeluk? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou.

Na deze opleiding heb je als deelnemer:

 • Kennis over wat werkgeluk is (en wat het niet is).
 • Kennis van welke factoren van belang zijn bij werkgeluk.
 • Inzicht in de laatste stand van zaken wat betreft onderzoek naar en de praktijk van werkgeluk
 • Praktische tools in handen om anderen te coachen op werkgeluk. Hij/zij kan deze praktische tools ook inzetten bij individuen of teams.
 • Hij/zij heeft meer zicht op zijn/haar talent en passies en kan dit inzetten in het werk en kan medewerkers en teamleden ondersteunen dit ook te ontwikkelen.

Praktische informatie over de opleiding:

De opleiding start om 9:30 uur op een mooie locatie in de omgeving van Leiden. De opleiding eindigt rond 17:00 uur. De lunch wordt op locatie verzorgd. We werken in een kleine groep van maximaal 6 personen. Daardoor is er voldoende individuele aandacht om de opleiding te kunnen laten aansluiten aan individuele leerbehoefte en wensen.

Na de opleiding:

De opleiding wordt afgesloten met een officieel certificaat. Indien gewenst krijg je een plek in het online register voor CHO’s en de mogelijkheid bestaat ook een persoonlijk onderscheidend email adres te ontvangen (jouwnaam @ ChiefHappinessOfficer.eu).

Achtergronden opleiding tot  Gelukkig Werken (team) Coach

Deze opleiding wordt gegeven door Drs. Onno Hamburger. Hamburger is psycholoog en senior trainer/ coach. Hij schreef in 2011 het boek Gelukkig Werken. In 2013 is dit boek ook verschenen in het Engels. Hij geeft sinds het begin van deze eeuw trainingen en coacht medewerkers en leidinggevenden op het gebied van werkgeluk. In 2013 werden de inhoud en de resultaten van de Gelukkig Werken training beschreven in het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties. In november 2014 werd het project Amphia floreert, waarvan de kern bestaat uit de training Gelukkig Werken, door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geselecteerd als “Best Practice”. De interventies die gebruikt worden tijdens deze opleiding zijn waar mogelijk evidence based. Voor een belangrijk deel zijn zij afkomstig uit de positieve psychologie en de hedendaagse neurologie.
 

Opzet van deze opleiding

Deze opleiding wordt drie dagen live verzorgd op een mooie locatie in Leiden.

De periode tussen de drie trainingsdagen is steeds ongeveer 4 tot 5 weken. In deze periode wordt verwacht dat de deelnemers zelf met verschillende Gelukkig Werken instrumenten en oefeningen aan de slag gaan. Door zelf te ervaren hoe het werkt wordt het gemakkelijker de eigen medewerkers of managers te helpen gelukkiger te werken. Tijdens de drie dagen wordt zowel naar het eigen geluk in het werk gekeken als naar het faciliteren van het geluk in het werk bij anderen. Voorafgaand aan de opleiding lezen de deelnemers het boek Gelukkig Werken. Dit boek wordt als een werkboek gebruikt tijdens de opleiding en de deelnemers kunnen oefeningen en theorie weer gebruiken bij hun eigen teamleden.

Dag 1:

De eerste dag staan de achtergronden van gelukkig werken centraal. Wat is werkgeluk en wat is het niet? Welke factoren zijn bepalend en hoe kan je medewerkers coachen meer werkgeluk te ervaren? Als leidinggevende is van belang dat je je bewust bent van je eigen werk(on)geluk. Hier gaan we tijdens deze eerste dag concreet mee aan de slag. We introduceren een methodiek en stappenplan die je daarna ook kan toepassen op jouw medewerkers/team. We behandelen ook een cruciaal onderdeel van werkgeluk dat vaak achterwege blijft. Deze eerste dag ga je naar huis met een stevig kader en concrete tools om met werkgeluk aan de slag te gaan in de organisatie.

Dag 2: 

De tweede dag is een verdiepingsdag. We kijken naar de neurologie van onze emoties en hoe dit te beïnvloeden is. We kijken naar de meetbaarheid van (werk)geluk en welke instrumenten je kan inzetten voor individu, team en organisatie. We verdiepen ons in een aantal onderliggende thema’s bij werkgeluk zoals flow, kwaliteiten en talenten en maken concreet hoe je dit kan gebruiken tijdens coaching, workshops en gespreksvormen.

Tijdens deze tweede dag kijken we ook naar een aantal cruciale voorwaarden bij gelukkig leidinggeven. Welke houding en overtuigingen zijn van belang om medewerkers optimaal te ondersteunen in hun werkgeluk.

Dag 3: 

Dag 3 staat in het teken van het verder ontwikkelen en borgen van jouw vaardigheden als leidinggevende (en Chief Happiness Officer). We richten onze aandacht ook specifiek op het onderdeel zingeving. Hoe kan je medewerkers helpen meer betekenis en zingeving in het werk te creëren? Uit eerder onderzoek bij verschillende organisaties weten we het belang van zingeving (ook wel purpose of “waarom” genoemd) maar hoe help je medewerkers en collega’s hiermee? We werken deze dag met een specifieke coachmethodiek die we eerder tijdens deze opleiding (onbewust) al hebben ingezet en erg effectief is bij het coachen op werkgeluk. We besteden tijdens deze laatste dag ook aandacht aan het stuk borging. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zelf met het thema aan de slag blijven ook zonder jouw interventies?

Quotes van deelnemers over een opleiding bij de Gelukkig Werken Academy:

“Superinspirerend! Geluk wordt tastbaar en concrete toosl en richtlijnen zijn fijn”

“Onno inspireert enorm met zijn persoonlijkheid en kennis over werkgeluk; je maakt contact met je eigen ‘Gelukkig Werken piramide’ die je laat groeien op het vinden van jouw eigen gelukskompas”

Antoinette Middeldorp, organisatieadviseur en teamcoach

“In drie dagen tijd krijg je en stevige basis om anderen op geluk te coachen en krijg je concrete suggesties aangereikt om met je persoonlijke (werk)geluk en dat van anderen aan de slag te gaan”

Susan Maas, senior Communicatieadviseur bij Kwaliteits Controle Bureau

Gewoon doen! Onno geeft je inzicht in jezelf en verbind je met zijn gedegen kennis en ervaring waardoor je zekerder met jouw manier van werkgeluk aan de slag gaat. Onno filtert alles over het onderwerp werkgeluk en deelt belangrijke bevindingen, inzichten en onderzoeken”

Ilse Lindenbergh, Positieve psychologie | Sociaal Ondernemer | HRM

“Volledig, praktische tips en overzichtelijk. Zelf meedoen, deskundig en ruimtegevens. Geluk brengt je verder, verder dan je denkt; goed voor jezelf, beter voor je team”

Pim Claassen, Head of Department, Balance of payments and security statistics at De Nederlandsche Bank

Data:
September 2024
Dag 1: 13 september 2024 in Leiden
Dag 2: 11 oktober 2024 in Leiden
Dag 3: 6 november 2024 in Leiden
Online Terugkomsessie & certificering Big 5 Persoonlijkheidsvragenlijst: 6 december 2024 van 13.00-17.00 uur
Kosten inschrijving:

De kosten voor deze opleiding zijn € 1.995,- (excl. BTW). Deelnemers die eerder de opleiding “Het rendement van Geluk” hebben gevolgd krijgen korting op deze opleiding.

Wil je meer informatie over de opleiding of alvast een plek reserveren neem dan contact met ons op.

Voorafgaand aan de opleiding hebben we in ieder geval even telefonisch contact om de verwachtingen af te stemmen.

Wil je meer weten over deze opleiding neem dan even contact op met Onno Hamburger: onno@gelukkigwerken.nl of app of bel met: 06-51568384

Aanmelding Opleiding Coachen op Werkgeluk voor (Senior) Leidinggevenden (Chief Happiness Officer)

 • Naam organisatie
 • Voor- en achternaam
 • Functie
 • (Werk) adres
 • Telefoonnummer
 • Factuuradres (inclusief emailadres) en eventuele bijzonderheden
 • Emailadres
 • Geboortedatum (benodigd voor invullen vragenlijst t.b.v. opleiding)
 • Start opleiding
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

“Een hele praktische en interactieve opleiding om actief met werkgeluk in organisaties aan de slag te gaan te gaan met Onno als aimabele en zeer deskundige trainer”
Annemieke Mintjes

“De opleiding neemt je stap voor stap mee in het proces van creëren van werkgeluk voor jezelf en anderen”
Miranda Middag

“Een mooie combinatie van het pad bewandelen in het vinden en ontwikkelen/ verbeteren van je eigen werkgeluk met hoe je anderen daar ook in te kunnen begeleiden. Geeft weer een andere inkijk in hoe je mensen in hun werk kan coachen en ontwikkelen”
Marthijn Huisman

“Ga op zoek naar je eigen werkgeluk en help anderen om hiermee een stap te zetten”
Irene senden

 

“Praktische training met veel input over achtergrond en toepassing werkgeluk”
Martha Buning

Je volgt deze opleiding met andere leidinggevenden. Onze ervaring is dat leidinggevenden andere uitdagingen tegenkomen op het gebied van werkgeluk dan coaches en professionals. Door selectie vooraf zorgen wij ervoor dat jij met andere gelijkgestemden met een vergelijkbare achtergrond en wensen in een groep zit.

Direct toepasbaar. Je wilt niet alleen een goed verhaal maar direct stappen zetten met jouw medewerkers en jouw team. In deze opleiding krijg je direct de tools in handen om na dag 1 direct aan de slag te kunnen gaan met jouw team.

Wij werken altijd met kleine groepen (max 6 deelnemers) zodat er altijd voldoende aandacht is voor ieders achtergrond en specifieke context. Dus geen massale hoorcolleges of saaie voordrachten maar relevante inzichten en direct toepasbare modellen.

We werken met de belangrijkste en krachtigste werkgeluk modellen om te kunnen sturen op werkgeluk. Je leert bijvoorbeeld werken met De 8 van Werkgeluk (Veldhoen & Hamburger, 2020). Een uniek interventie model om medewerkers, teams en organisaties te helpen effectief te sturen op werkgeluk. Gebaseerd op jarenlange ervaring en gedegen onderzoek.

Je leert werken met de Werkgeluk Piramide (Hamburger, 2010). Dit gespreksmodel wordt in veel organisaties gebruikt. Het is een krachtig en bewezen effectief model om individuen en teams vanuit eigen leiderschap zelf aan de slag te laten gaan met werkgeluk.

De persoonlijkheid is een cruciaal onderdeel bij werkgeluk. Wij gebruiken het beste instrument om hier inzicht in te krijgen. Onderdeel van deze opleiding is dat je met dit instrument (Big 5) leert werken en gecertificeerd wordt deze vragenlijst zelf kan te gebruiken (uniek in Nederland!).

Alle materialen die we gebruiken (PowerPoint slides en hand-outs) kan je zelf ook weer gebruiken om direct binnen jouw eigen organisaties toe te passen (je betaalt dus geen extra kosten voor het gebruik van onze materialen)

Uitwisseling met anderen en regelmatig inspiratie opdoen is belangrijk voor borging. Wij organiseren regelmatig (4 keer per jaar) intervisies en daarnaast verdiepingssessies rond specifieke thema’s. Voor oud deelnemers aan de opleiding zijn deze sessies kosteloos. Alle oud deelnemers krijgen toegang tot een onlinegroep waarin we informatie rond werkgeluk delen zodat iedereen op de hoogte blijft.

Wij hebben de Gelukkig Werken Vragenlijst ontwikkeld waarbij werkgeluk meetbaar wordt gemaakt voor individuen, teams en organisaties. Tijdens deze opleiding leer je met deze vragenlijst te werken en word je gecertificeerd om na de opleiding deze unieke vragenlijst af te nemen bij jouw collega’s en klanten (uniek in Nederland!).

Onno is de eerste opleider op het gebied van werkgeluk in Nederland. Hij werkt sinds 2003 met teams en organisaties op het gebied van werkgeluk. Hij is o.a. de bedenker van de Werkgeluk Piramide, de connectie tussen werkgeluk en de persoonlijkheid, co-creator van de 8 van Werkgeluk, de 7 stappen richting werkgeluk (zie o.a. het boek Gelukkig Werken, 2011) en co-auteur van het Handboek Werkgeluk (2020).

Onno is betrokken bij verschillende initiatieven rond werkgeluk zoals het Nationaal WerkGeluk Onderzoek. Als deelnemer aan het netwerk ben je dus altijd op de hoogte van de laatste inzichten en de meest recente onderzoeken rond werkgeluk.

Je krijgt dus tijdens de opleiding les van Onno zelf. Een sympathieke werkgeluk psycholoog met een dijk aan ervaring. De werkgeluk top expert van Nederland (volgens Ben Tiggelaar). Onno is tijdens de opleiding laagdrempelig toegankelijk voor vragen en begeleiding (en ook daarna).

Wanneer deze opleiding niet kiezen?

 • Wanneer je aan de oppervlakte wilt blijven,
 • Wanneer je meer bent van pamperen dan het versterken van eigen leiderschap (wat soms best pijnlijk en confronterend kan zijn),
 • Wanneer je meer bent van uitrollen dan inspireren en “positief” besmetten….