Op geluksdieet Gelukkig Werken

Op Geluksdieet

Wanneer we willen afvallen, gaan we Sonja Bakkeren. Maar wat moeten we doen om gelukkiger te worden? Een collega van mij antwoordde: Erwin Klapperen! Ere wie ere toekomt: we moeten eigenlijk gaan Sonja Lyubomirsky-en. Geluk is maakbaar, zo onderzocht zij samen met haar collega’s.
Op geluksdieet Sonja Lyubomirsky The How Of HappinessOm precies te zijn voor 40%. De overige stukken van de ‘gelukstaart’ gaan op aan ons genetisch bepaald geluksniveau en onze persoonlijkheid (gezamenlijk 50%) en onze levensomstandigheden (10%).

Bewust werken aan geluk

Sommige mensen kunnen eten en drinken zo veel ze willen, maar komen geen gram aan. En voor anderen geldt ‘ieder pondje komt door het mondje’. Zij gaan fanatiek aan de slag met een dieet om af te vallen.

Voor geluk geldt hetzelfde.De één is vatbaarder voor geluk, dan de ander. Maar net zoals bij je lichaamsgewicht, geldt voor geluk dat je zelf bewuste acties kan ondernemen om hier iets aan te veranderen.

Geluksdieet ingrediënten

Dat is, zoals bij elk dieet, hard werken. Bij afvallen moet je vaak minderen, bij ‘gelukkiger worden’ moet je vermeerderen. Maar wat kun je dan precies meer gaan doen?Een kleine greep uit de ingrediëntenlijst van het geluksdieet:

  • Dankbaarheid tonen (‘tel je zegeningen’);
  • Optimisme cultiveren (‘visualiseer je best mogelijke toekomst’);
  • Niet tobben of sociaal vergelijken (‘zoek afleiding’);
  • Vriendelijk zijn (‘doe iets goeds voor een ander’);
  • Meer activiteiten verrichten waarin je werkelijk opgaat (‘creëer flow-ervaringen’);
  • Engagement voor je doelen (‘bedenk en besteed aandacht aan zingevende levensdoelen’).

In totaal beschrijft Sonja Lyubomirsky in haar boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ twaalf wetenschappelijk bewezen geluksbevorderende activiteiten. Niet elk ingrediënt van dit geluksdieet zal je even lekker smaken. Voor sommige activiteiten ben je wellicht allergisch.

Proef ze daarom zorgvuldig: “past deze activiteit bij mijn aard, doe ik het met plezier en sta ik erachter?”  Kies vervolgens de meest smakelijke ingrediënten uit.

Deze bijdrage is geschreven door Erwin Klappe. Hij is in 2010 als Arbeids- en Organisatiepsycholoog aan de Erasmus Universiteit afgestudeerd. Zijn masterthesis schreef hij, onder begeleiding van Maria Tims en prof. dr. Arnold Bakker, over de relatie tussen job crafting en bevlogenheid.

Inmiddels brengt hij deze werkgerelateerde vorm van geluk vanuit de wetenschap naar de praktijk: ‘bevlogenheid’ is een kernwaarde van het Amphia Ziekenhuis geworden. Daarnaast heeft hij tijdens zijn HR traineeship het bevlogenheidsbevorderende interventietraject Amphia Floreert ontwikkeld.

Voor meer informatie over Amphia Floreert ben je welkom om op 1 november aanwezig te zijn bij de masterclass ‘Gelukkig Werken’. Zie hier voor de link (met relatiekorting) voor deze middag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *