Keuzes

Ongelukkig worden van teveel keuzes

Laatst gaf ik een training aan een groep zeer talentvolle high potentials. Wat mij opviel is dat ondanks de prachtige mogelijkheden die zij hebben (zowel door hun eigen talent als door hun mogelijkheden in de maatschappij) een aantal niet zo gelukkig was.

Het leek wel of ze ongelukkig werden door hun eigen bijna grenzeloze mogelijkheden. En wie kent dat gevoel niet? Je overmand voelen door teveel mogelijkheden.

Waardoor komt dat? Volgens mij heeft dat vooral te maken met de manier waarop je keuzes maakt in je leven. Een vaardigheid die je niet leert op de universiteit maar die wel van groot belang is om op een gezonde en effectieve manier (en gelukkige) manier te leven.

Wat voor keuze maak jij?

Traditioneel werden er altijd twee strategieën onderscheiden bij het maken van keuzes:

1) Je gaat bij het maken van een keuze altijd voor het maximale. Je bent dan een optimiser.
2) Je bent iemand die bij het maken van een keuze de leidraad “goed is goed genoeg” gebruikt. Je wordt dan een satisfier genoemd.

Optimisers krijgen het steeds moeilijker in de huidige maatschappij. De laatste jaren is het aantal keuzen die wij moeten maken drastisch toegenomen. Kijk alleen maar naar de hedendaagse supermarkt. De gemiddelde supermarkt heeft nu 20.000 producten tegen 500 producten in de jaren zestig.

Vooral optimalisatie kan leiden tot gevoelens van ongeluk en ineffectiviteit. Uit onderzoek van de universiteit van Amsterdam komt naar voren dat optimisers de neiging hebben keuzes uit te stellen. Dit levert frustratie op en een gevoel van chronisch tijdgebrek en constante opgejaagdheid.

In een recent boek van Ad Dijksterhuis (Het slimme onbewuste) wordt beschreven dat een andere vorm van kiezen mensen zowel gelukkiger als effectiever maakt. Neem bij een complexe keuze (bijvoorbeeld de keuze voor een nieuwe baan, een ander huis of nieuwe auto) eerst uitgebreid de verschillende alternatieven door. Neem daarna een pauze. Ga iets heel anders doen of slaap er een nacht over. Kies dan intuïtief voor één optie.

De kwaliteit van de beslissing blijkt bij deze manier van beslissen beter te zijn dan wanneer je eindeloos de verschillende mogelijkheden probeert af te wegen. Als extra pluspunt blijkt dat mensen ook nog eens meer tevreden zijn met de keuze die ze maken. Laat dus jouw onbewuste het zware werk doen om voor jou de beste keuze te selecteren.

Meer bereiken door minder te doen en je er beter bij voelen. Een mooie doelstelling voor 2008! Ik heb de afgelopen maand alvast van deze methodiek gebruik gemaakt om de goede leaseauto, het beste huis en de juiste baan te kiezen. Tot zo ver voelt het goed, maar ik hou jullie op de hoogte!

Dat boek van Ad Dijksterhuis is overigens echt een aanrader! Prettig leesbaar en erg inzichtelijk! Mocht je interesse hebben dan kan je het bestellen via de volgende link: Het slimme onbewuste!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *