tips boeken over gelukkig werken

Nog meer boeken over geluk en werk (deel II)

tips boeken over gelukkig werken door Onno Hamburger

Na deel I nu deel II over boeken over geluk en werk. Weer geselecteerd op boeken die echt iets toevoegen en uitstijgen boven tegeltjeswijsheden.

Happy Hour is van 9 tot 5

Door Alexander Kjerulf. Mooi geschreven boek over geluk op het werk. Kjerulf weet op een luchtige en humoristische manier een analyse te maken van wat geluk op het werk nu eigenlijk betekent en hoe je het kan bereiken.

Zeer prettig leesbaar met geinige cartoons. Hij heeft ook een goed verhaal waarom geluk op het werk niet alleen prettig is voor medewerkers maar ook erg aantrekkelijk is voor leidinggevenden en aandeelhouders.

Kjerulf woont en werkt in Denemarken. Deze Scandinavische achtergrond is duidelijk terug te vinden in zijn boek.

Hij haalt veelvuldig voorbeelden aan van Scandinavische bedrijven als Nokia, Ikea, Erickson, Wilma die mede door hun Scandinavische manier van werken, waarbij de medewerker meer centraal staat, uiterst succesvol blijken te zijn.

Wat dat betreft ligt de toekomst van de moderne organisatie misschien wel meer in Scandinavië dan in de Verenigde Staten.

Enfin. Een aanrader om te lezen. Enig minpuntje van dit boek is dat Kjerulf minder aandacht heeft voor de psychologische verschillen tussen medewerkers maar er zijn gelukkig genoeg andere boeken die hierin voorzien.

Een groot pluspunt van zijn boek is dat het gratis te downloaden is op de volgende plek: Download het boek van Kjerulf  Je kan het boek daar ook bestellen als PDF of gewoon als Hardcover. Check verder zijn Weblog: http://www.positivesharing.com/ met zeer waardevolle informatie over happiness@work!Totaal 195 pagina’s. Allemaal over happiness@work!

Happiness. The science behind your smile.

Daniel Nettle (2005). Dat wat je mist in het bovenstaande boek van Kjerulf kan je volledig terugvinden in Happiness: The Science Behind Your Smile.

Een klein maar erg nuttig boekje wat voornamelijk is gericht op de psychologie en de persoonlijkheid van geluk. Nettle analyseert in zijn boek wat de bijdrage van persoonlijkheid is aan geluk. Dit blijkt groot te zijn.

Uit dit boek (en andere onderzoeken) blijkt dat meer dan de helft van het gevoel van geluk wat je hebt niet zozeer te maken heeft met de omgeving maar met jouw eigen persoonlijkheid.

Nettle maakt onder andere gebruik van de Big 5 persoonlijkheidstest om te onderzoeken welk onderdeel van de persoonlijkheid precies belangrijk is. (zie hier een uitgebreidere analyse van welke delen van de persoonlijkheid precies van belang zijn bij geluk op de werkplek).

Het boekje van Nettle is prettig geschreven maar heeft wel een behoorlijk deel wetenschappelijke input en taalgebruik waar je je af en toe doorheen moet worstelen. Maar dit is het zeker waard. Hieronder een mooie quote ter illustratie (Nettle, 2005, p. 89-90):

”Our choises in life are driven not by our actual experience of happiness, but by our implicit theory of happiness. This theory tends to say that positional goods and status are important, that the rat race is worth running, … This theory is not derived from experience and departs significantly from reality. ”

Het mooie van dit boekje is dat hij dit soort uitspraken ook weet te onderbouwen met een gedegen en goed onderzocht verhaal. Totaal 186 pagina’s. Pagina 65-90 specifiek over werk en geluk!

What Happy Companies Know.

How the new science of happiness can change your company for the better. Baker e.a. (2006)

Dit is absoluut één van de beste boeken over geluk op het werk. In dit boek wordt alles gecombineerd. Modernste inzichten uit de psychologie, neurologie en de biologie van de mens.

Er wordt zowel vanuit psychologisch perspectief als vanuit management perspectief naar geluk in het werk gekeken. Praktisch, nuchter en zeer leesbaar geschreven met voorbeelden uit de dagelijkse werkpraktijk.

Verder het eerste boek wat ik ken waarbij expliciet een verbinding wordt gelegd tussen Heart Math en het vergroten van geluk op de werkplek.

Er wordt ook op een mooie manier een link gemaakt tussen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen (waarin bijvoorbeeld elke vijf jaar onze kennis verdubbeld) en onze evolutionaire achtergrond waardoor we bijvoorbeeld nog steeds behoefte hebben aan kleine groepen van maximaal 12 mensen.

Dit boek is een absolute aanrader zeker voor mensen die een snel overzicht willen hebben wat er allemaal al bekend is op het gebied van happiness@work en geen probleem hebben met lezen in de Engelse taal!

Totaal 279 pagina’s. Allemaal over geluk in het werk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *