Maakt geld nu wel of niet gelukkig?

Sinds het begin van deze eeuw koop ik regelmatig een staatslot. Ik heb de hoofdprijs nooit gewonnen. De hoogste prijs was € 20. Ik vind het toch nog steeds leuk om te fantaseren over wat ik zou doen als ik zou winnen. En ik verbaas mijzelf waar ik over fantaseer. Wil ik dat echt? Een huisje op Lanzarote? Zou winnen en zo’n huisje kopen mij echt gelukkiger maken?

Effect van meer geld op geluk is beperkt

Maakt geld gelukkig? Volgens onderzoek is het effect van meer geld heel beperkt. Zolang je voldoende te eten en te drinken hebt, veilig bent en een dak boven je hoofd hebt, leidt meer geld niet tot significant meer geluk. Zo zijn we de afgelopen 60 jaar in het westen wel rijker geworden maar niet gelukkiger (de zogenaamde Easterlin paradox). Er zijn twee factoren die daarbij een rol spelen. Ten eerste raken we snel gewend aan welvaart (hedonische adaptatie) en ten tweede hebben wij de neiging onszelf te vergelijken met anderen. Wanneer iedereen rijker wordt, heeft dit dus geen positieve impact op hoe wij ons voelen.

Inzicht in wat gelukkig maakt wordt groter

De afgelopen jaren zijn de inzichten rond geluk aan het verschuiven. Het lijkt erop dat geld ons toch gelukkiger kan maken. De cruciale vraag blijkt te zijn hoe wij ons geld besteden. De meeste mensen zijn daar van nature niet zo goed in. Maar met onderstaande praktische tips kan je jouw goede geld zo besteden dat het wel bijdraagt aan jouw geluk. Mocht je de loterij winnen natuurlijk;-).

Tip1: Ga voor (unieke) ervaringen en niet voor bezit!
Als mens zijn we gericht op overleven, niet op floreren. Door onszelf bewust te sturen, kunnen we wel ons geluksniveau duurzaam verhogen. Positieve ervaringen blijken meer impact te hebben op je geluksgevoel dan meer bezit. Een vakantie draagt bijvoorbeeld meer bij aan ons geluk (ook op langere termijn) dan een nieuw bankstel (zie hier het achterliggende onderzoek).

Tip 2: Tijd kopen maakt gelukkiger!
Recent onderzoek laat zien dat het inschakelen van anderen om klusjes te doen waar we zelf tegen op zien, leidt tot meer geluk. Uit eigen ervaring weet ik hoe het inschakelen van een Office Manager (of Happiness Manager zoals Mirelle zichzelf noemt:-)) mijn dagelijks werkgeluk behoorlijk heeft verhoogd. Het mooie is dat de werkzaamheden waar ik tegenop zie voor haar weer activiteiten zijn waar zij blij van wordt. Klik hier voor het achterliggende onderzoek).

Tip3: Jezelf beter leren kennen en deze informatie gebruiken maakt gelukkiger
Het onderzoek naar wat ons gelukkig maakt gaat steeds verder. In een baanbrekend onderzoek bij een grote Engelse bank werd onderzocht wat het effect is van verschillende aankopen op ons geluksniveau. Of mensen ergens gelukkiger van werden, bleek vooral te maken te hebben met of de activiteit aansloot bij hun persoonlijkheid. Extraverte mensen werden bijvoorbeeld gelukkiger wanneer zij hun geld besteden aan sociale activiteiten. Introverte mensen werden hier juist minder gelukkig van. Zij konden hun geld beter besteden aan een boek.

Het gaat erom hoe je je geld besteed

Of je wel of niet gelukkig wordt van geld blijkt voor een groot deel af te hangen van hoe je het besteed. Eigenlijk heel logisch. Wanneer we onze “persoonlijkheid” volgen bij het besteden van ons geld leidt dit tot meer geluk. Dat geld ons tot nu toe niet gelukkiger maakt zou best wel eens te maken kunnen hebben met dan we onszelf onvoldoende kennen. Daarnaast laten we onszelf veel te veel leiden door wat anderen doen en wat reclame ons vertelt over wat ons gelukkig maakt. Zou ik gelukkiger worden van dat huisje op Lanzarote? Het past wel goed bij mijn persoonlijkheid heb ik al bedacht en ik wil dat experiment best aangaan. Wordt vervolgd dus. Nu alleen nog even winnen 😉

Wil je zelf meer lezen over dit fascinerende onderzoek? Check dan deze link!

Wil je je echt verdiepen in dit onderzoek klik dan hier voor het wetenschappelijke onderzoek of email mij even (onno@gelukkigwerken.nl) dan stuur ik je het hele onderzoek.

Tip! Wil jij zelf een beter beeld van wie jij bent en waar jij gelukkig van zou worden in leven en werk? Kijk dan eens naar een Quickscan Gelukkig Werken.

Meer weten over hoe jij als coach of leidinggevende (nog beter) kan coachen en sturen op werkgeluk? Bekijk dan eens onze opleiding tot Coach Werkgeluk of onze opleiding tot Chief Happiness Officer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *