Leidt een sabbatical tot meer geluk in je werk?

Even een aantal maanden uit het arbeidsproces stappen om te doen wat je wilt is natuurlijk op zich al prachtig. Maar leidt het daarna ook tot meer geluk in je werk of ga je daarna slechts weer aan de slag om te overleven tot de volgende break?

De afgelopen 20 jaar ben ik zelf twee keer op sabbatical geweest. De eerste keer ongeveer 9 maanden, de laatste keer (in 2005) ruim 6 maanden. Aan beiden heb ik prachtige ervaringen overgehouden. Allebei de sabbaticals hebben mij ook echt een stuk verder (en gelukkiger) gemaakt in mijn (werk)leven. Ik ben er zelf van overtuigd dat het mogelijke positieve effect op werkgeluk sterk afhankelijk is van de manier waarop je een sabbatical inzet.

Post sabbatical dip

Wanneer je een sabbatical alleen gebruikt om te consumeren bijvoorbeeld door zoveel mogelijk landen en culturen te leren kennen dan heb je waarschijnlijk een prachtige tijd maar zal het positieve effect na afloop van jouw sabbatical beperkt zijn. Je bent daarna wat beter uitgerust en waarschijnlijk zal je vooral moeten wennen om weer in het werkritme te komen (de zogenaamde post-sabbatical dip).

Sneller vooruit na je sabbatical

Gebruik je een sabbatical echter om jezelf verder te ontwikkelen en misschien wel bepaalde beangrijke vragen te beantwoorden dan zullen er zeker blijvende effecten volgen op jouw trip. Veel mensen doen werk wat niet aansluit bij wat ze willen of waar hun passie ligt. Soms weten ze niet wat hun passie is of waar hun roeping ligt. Tijdens een sabbatical tijd besteden aan dit soort vragen, kan ervoor zorgen dat je na deze periode ineens veel sneller vooruit komt. Weggaan uit je werkcontext zorgt dan voor focus waardoor je als een laser je energie kan bundelen en daarna niet meer te stoppen bent. Je komt gefocust en opgefrist terug. Klaar voor actie.

Wanneer ik terugkijk heeft mijn sabbatical van 2005 mij het volgende opgeleverd:

  1. Een duidelijke focus op wat ik wil binnen mijn werk (namelijk werkgeluk in Nederland op de kaart zetten).
  2. Ik heb beter geleerd om dingen los te laten. Een sabbatical dwingt je immers om werkzaamheden over te dragen aan anderen. Ik ben zelfs gaan genieten van delegeren:-)
  3. Een inhoudelijke verdieping op mijn vakgebied (naast eindeloos golfsurfen heb ik namelijk ook een meter boeken gelezen!).

Maar ook privé heeft mijn sabbatical mij veel opgeleverd:

  1. 1) Een duidelijke focus wat ik wil binnen mijn privé-leven (de keuze voor een familie in plaats van een single bestaan).
  2. 2) De realisatie van een droom. Het bezoeken van het eiland Tahiti in de stille oceaan. Het was voor mij een ongekende ervaring om daar na jaren van dromen ook echt te zijn. Check http://www.onnohamburger.com/ voor een stuk van het verhaal en foto’s.
  3. 3) Een herwaardering van mijn vrienden en familie (wederzijds!).

Sabbatical als investering

Zitten er ook kosten aan een sabbatical? Zeker weten van wel!

Allereerst zijn er de financiële kosten. Ik heb in die periode meer dan 10.000 euro uitgegeven. Dat betekent van tevoren driftig sparen en (dat geldt voor mij) na afloop nog steeds terugbetalen. 🙂

Daarnaast de emotionele kosten. Je hebt minder contact met vrienden en familie. Soms raak je na je sabbatical ook mensen kwijt omdat je zelf andere keuzes maakt of de afstand na jouw terugkomst moeilijk te dichten is. Ik moet wel zeggen dat deze mentale kosten in het huidige internet/ mobiele telefoon tijdperk wel heel anders zijn dan 20 jaar terug. Via e-mail, SMS en websites blijf je veel dichter bij je vrienden en familie dan eind jaren tachtig van de vorige eeuw toen de mensen thuis soms maanden niets van mij hoorden en er zelf een moment was dat familie serieus dacht dat ik vermist was.

Is een sabbatical aan te raden? Wat mij betreft zeker wel. Vooral wanneer je de behoefte hebt om los van je huidige werk- en leefcontext uit te zoeken wat jij belangrijk vindt in het leven.

Wanneer liever geen sabbatical? Wanneer je uitgeput bent door werk of je opgebrand voelt is een sabbatical geen oplossing. Op dat soort momenten zijn grote beslissingen in het algemeen af te raden. Ook het besluit om er een paar maanden tussen uit te gaan. Probeer die problemen eerst gewoon in Nederland op te lossen.

Op weg naar een sabbatical

Om mensen die een sabbatical overwegen op weg te helpen heb ik de afgelopen weken een website gemaakt met veel links naar praktische zaken die je tegenkomt wanneer je bezig bent een sabbatical te plannen. Zie http://www.sabbatical.pagina.nl/ voor veel meer informatie over de achtergronden van sabbatical. Heel veel plezier en een goede reis……

Onno Hamburger (onno@werkgelukcoach.nl)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *