Hoe geef je leiding aan werkgeluk?

Het mentale welbevinden van medewerkers is de afgelopen periode belangrijker geworden dan ooit. Om hun mentale welzijn op pijl te houden maar ook om hen te kunnen boeien en binden. Voor jonge medewerkers was werkgeluk altijd al belangrijk maar nu zie je dat ook andere generaties hier in toenemende mate om vragen. Hoe geef je hier als leidinggevende gehoor aan zonder te vervallen in Emile Ratelband-achtige speeches of kortdurende hype-achtige interventies?

Hoe kan jij jouw medewerkers helpen echt te floreren in het werk? Maar hoe voorkom je dat jij het als leidinggevende alleen maar drukker krijgt. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zelf met dit fascinerende en belangrijke thema aan de slag gaan? De afgelopen jaren heb ik mijzelf verdiept in dit fascinerende vraagstuk. Samen met leidinggevenden binnen een groot aantal organisaties. Soms ook met vallen en opstaan. Langzamerhand is steeds duidelijker geworden hoe leidinggevenden hier het het beste aan kunnen bijdragen (zonder het zelf veel drukker te krijgen).

Tijdens één van de vele lockdowns merkte we bijvoorbeeld dat sommige medewerkers het heerlijk vonden om thuis te werken terwijl anderen hier volledig op stukliepen. Gezamenlijk ontdekten we waardoor dit werd veroorzaakt en hoe je verschillende type medewerkers toch kan helpen te floreren (zelfs onder zeer moeilijke omstandigheden). Door gebruik te maken van de meest recente inzichten uit de (positieve) psychologie konden we dit omzetten in praktische instrumenten die jij direct kan inzetten binnen jouw team en organisatie.

En vergeet daarbij ook niet jouw eigen werkgeluk als leidinggevende. Mijn stelling is dat werkgeluk nooit alleen over de ander gaat maar ook over jezelf. Hoe kan je immers anderen ondersteunen meer werkgeluk te ervaren wanneer je dat zelf niet ervaart.

Ik onderscheid verschillende onderdelen die van belang zijn bij leiding geven aan werkgeluk. Kennis, vaardigheden, instrumenten maar ook jouw houding en mensbeeld. Allemaal ondersteunend zodat jij een team of organisatie kan creëren waarin medewerkers en leidinggevenden optimaal kunnen functioneren en floreren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze unieke manier van werken? Neem dan even vrijblijvend contact met mij op.

Wil je alvast nog meer lezen over mijn visie op werkgeluk? Download dan via deze link dit artikel over leidinggeven aan werkgeluk.

Wij bieden ook een opleiding aan specifiek voor leidinggevenden die floreren hoog in het vaandel hebben staan en dit praktisch handen en voeten willen geven. O.a. door nog beter te leren coachen op werkgeluk. Via deze link kan je deze opleiding bekijken. Dit geeft ook toegang tot een netwerk van andere leidinggevenden die werkgeluk een belangrijke plek willen geven binnen organisaties.

Tot ziens, Onno  🙋🏽‍♂️

‪*Bron afbeelding is het artikel “de Chief Happiness Officer; Hype of verrijking.”