Kan onze persoonlijkheid veranderen?

Tijdens mijn studie psychologie heb ik geleerd dat persoonlijkheid erg stabiel is. De laatste jaren ga ik daar steeds meer aan twijfelen. Dit komt vooral door coachklanten en oud deelnemers waarbij de persoonlijkheid duidelijk verandert. Ondanks dat bij een groot deel de persoonlijkheid redelijk gelijk is gebleven is er ook altijd een groep waarbij de persoonlijkheid verandert. Wat mij verder opvalt is dat belangrijke gebeurtenissen maar ook intensieve coachings- en trainings interventies significante veranderingen creëren in de persoonlijkheid.

3032068934_6ccb939353_o

Verandert de persoonlijkheid of ligt het aan de vragenlijst?

Ik vraag mij natuurlijk wel af of de persoonlijkheid echt verandert of dat er wellicht een probleem is met de vragenlijst. Voor het meten van de persoonlijkheid gebruik ik de NEO PI R ofwel de Big 5. Dit instrument is de meest onderzochte persoonlijkheidsvragenlijst ter wereld. De NEO PI R verslaat elke andere persoonlijkheidsvragenlijst met een straatlengte. Vooral de betrouwbaarheid en de validiteit is relatief hoog. De kans is daarmee klein dat de verandering van de persoonlijkheid door een meetfout van het instrument komt. Zou het “onmogelijke” dan toch kunnen? Kan persoonlijkheid veranderen?

Onderzoek wijst op verandering persoonlijkheid

Over het algemeen blijkt onze persoonlijkheid heel stabiel te zijn maar recent onderzoek laat zien dat specifieke interventies een significante impact hebben op onze persoonlijkheidsstructuur. Zo blijkt bijvoorbeeld uit engels onderzoek dat werkeloosheid een grote impact heeft op de persoonlijkheid. Mensen die onvrijwillig hun werk verliezen worden daar slordiger, vijandiger en minder open van.

Impact op het werk van psychologen, coaches en trainers

Dat persoonlijkheid minder stabiel lijkt dan we dachten kan een grote impact hebben op het werk van psychologen, coaches en trainers. De persoonlijkheid is immers één van de belangrijke voorspellers van toekomstig gedrag. Wanneer we mensen kunnen helpen hier meer zicht op te bieden en zelfs invloed op laten hebben dan slaan we twee vliegen in één klap. Ten eerste biedt inzicht in je eigen persoonlijkheid de mogelijkheid om jezelf effectiever te sturen in werk en daarbuiten. Ten tweede kunnen bepaalde onderdelen van de persoonlijkheid mensen ook echt belemmeren in wat zij graag willen doen. De veranderingen van persoonlijkheidskenmerken biedt mensen een belangrijk instrument om effectiever en prettiger te kunnen werken.

Relatie persoonlijkheid en gelukkig werken

Uit onderzoek (PDF)  weten we dat de persoonlijkheid één van de belangrijkste voorspellers is van geluk en gelukkiger werken. Voor coaches en trainers (en HR professionals) die interesse hebben in gelukkig(er) werken is het inzicht dat persoonlijkheid beïnvloedbaar daarom cruciaal. Wanneer wij als professionals mensen kunnen helpen hun persoonlijkheid te veranderen dan kunnen wij mensen ook echt impactvol en duurzaam helpen. Dit voorkomt “Ratelband” achtige interventies waarbij wij mensen tijdelijk een goed gevoel geven en bevordert de mogelijkheid tot daadwerkelijke en duurzame veranderingen. Wat mij betreft is dit een prachtig vooruitzicht!

Zelf aan de slag met jouw eigen persoonlijkheid?:

Wil jij zelf aan de slag met jouw eigen persoonlijkheid? Wil je een goed en gedetailleerd beeld van jezelf of jouw team? Wil je zelf of met jouw team gericht aan de slag om te veranderen en gelukkiger en effectiever te werken?
Neem dan eens een kijkje bij onze persoonlijke coaching of training.

4 antwoorden
 1. Jeroen Rietveld
  Jeroen Rietveld zegt:

  Mooi geschreven Onno! Een boeiend onderwerp! Ik denk inderdaad dat persoonlijkheid (met de nodige inspanning en de juiste interventie) te veranderen is. Een groot deel van de mensen doet dit alleen niet en daarom lijkt het onveranderlijk.

  Beantwoorden
 2. Ben
  Ben zegt:

  Hoi Onno, dank voor het leuk geschreven stuk.

  Een paar vraagjes waar ik benieuwd naar ben..

  – Wat versta je precies onder persoonlijkheid?
  – Is gedrag een uitdrukking van persoonlijkheid?
  – En door consequent ander gedrag te vertonen, verander je daarmee persoonlijkheid?

  Dank alvast voor het beantwoorden 🙂

  Gr. Ben

  Beantwoorden
  • Onno
   Onno zegt:

   Beste Ben, Dank voor het compliment! Bij de definitie van de persoonlijkheid volg ik Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonlijkheid). De kern van het verhaal is wat mij betreft “De persoonlijkheid wordt ook omschreven als het unieke en stabiele patroon van psychologische en gedragskenmerken waardoor de ene mens zich van de andere onderscheidt.” Daarbij is gedrag een uitdrukking van de persoonlijkheid. Het daarbij om anders doen (door gedrag te veranderen, verander je de persoonlijkheid) maar ook om “anders denken”. In het begin bewust en na verloop van tijd automatisch. Gedrag veranderen klinkt altijd zo gemakkelijk maar in de praktijk een grote uitdaging (denk aan afvallen, stoppen met roken). Mooie is dat het steeds duidelijk wordt dat iets wat eerder stabiel leek (de persoonlijkheid) flexibeler is dan wij altijd dachten. Dit geldt overigens ook wat betreft de plasticiteit van de hersenen (Zie bijvoorbeeld http://nl.wikipedia.org/wiki/Neurogenese). Een grote vraag is verder natuurlijk hoe je persoonlijkheid op een effectieve manier (zelf) duurzaam kan beïnvloeden. Voor coaches en trainers cruciaal. Boeiende materie!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *