Hoe kan jij Blue Monday verslaan?

De beruchte “Blue Monday”* is weer in aantocht. De meest depressieve dag van het jaar. De feestdagen zijn achter de rug, het geld is op en het duurt nog even voordat de dagen weer echt langer worden en de lente in zicht is. Wat kan jij als medewerker of werkgever doen om jouw collega’s te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode? De jaarlijkse Geluksmonitor van trainingsbureau Van Harte & Lingsma, uitgevoerd door Panelwizard onder ruim 1000 Nederlandse werknemers, biedt zicht op waar medewerkers gelukkig en ongelukkig van worden. Deze informatie kan je gebruiken om het tij in deze “duistere” tijden ten goede te keren ;-).

7921162898_b4c80079d6_o

Wat maakt medewerkers gelukkig in het werk?

Medewerkers geven zelf aan dat een goede relatie met collega’s voor hen de belangrijkste factor is die hun werkgeluk bepaalt (63%). Ook ruimte voor humor (49%) en een goede balans tussen werk en privé (44%) dragen in belangrijke mate bij aan een gevoel van geluk op de werkvloer.

Wat maakt medewerkers ongelukkig in het werk?

Opvallend is dat medewerkers vooral ongelukkig worden van teveel werkdruk (47%). De afgelopen jaren ervaren medewerkers steeds meer stress. Wat medewerkers verder erg ongelukkig maakt is een slecht functionerende leidinggevende (45%). Daarnaast wordt maar liefst 42% ongelukkig door negatieve “mensen” op de werkplek.

Wat kan je doen tegen de effecten van Blue Monday?

Onderzoek wijst uit dat mensen drie basale behoeften hebben. De behoefte aan autonomie (1). De behoefte aan verbinding (2) en een gevoel van competentie (3). Door medewerkers te ondersteunen bij het “bevredigen” van deze drie behoeften maak je hen weerbaarder tegen gevoelens van ongeluk en help je hen om meer positieve gevoelens te ervaren in het werk. Dit kan je ondersteunen door medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven en middelen te bieden om zelfstandiger aan de slag te gaan. Als leidinggevende vraagt dit wel een andere manier van leidinggeven waarbij vertrouwen en loslaten een belangrijke rol spelen (situationeel leiderschap kan hierbij zeer handig zijn).  Stimuleer verder activiteiten die verbinding op de werkplek ondersteunen zoals gezamenlijk lunchen en de mogelijkheid om eigen projecten op te starten zodat medewerkers meer ruimte krijgen om hun eigen talenten te ontwikkelen.

Omgaan met verhoogde werkstress

De afgelopen jaren zijn we meer van medewerkers gaan vragen. Mensen moeten meer doen in minder tijd en met minder middelen (en vaak minder collega’s). Daarnaast moeten ze vaak ook nog eens innovatief en vernieuwend zijn. Deze toegenomen eisen leken een tijdelijke ontwikkeling maar het lijkt eerder onderdeel te zijn geworden van “Het Nieuwe Werken”. Daarom is het van groot belang medewerkers de handvatten te bieden om beter te leren omgaan met deze toegenomen werkdruk. Traditioneel ligt de nadruk bij het beter leren omgaan met stress vaak op het verminderen van de (negatieve) stressfactoren. Recentelijk wordt er echter in toenemende mate succesvol aandacht besteed aan een andere vorm van omgaan met stress waarbij de aandacht veel meer wordt gericht op wat er wel goed gaat en het versterken van het welzijn en het geluk van de medewerkers.

Slecht functionerende leidinggevenden

Uit onderzoek van Van Harte & Lingsma blijkt dat slecht functionerende leidinggevenden een belangrijke bepalende factor zijn (45%) waardoor medewerkers ongelukkig worden. Traditioneel worden medewerkers regelmatig beoordeeld door hun leidinggevende. Laat leidinggevenden nu voor de verandering ook eens beoordelen door hun medewerkers. Dit maakt gelijk duidelijk welke leidinggevenden extra begeleiding nodig hebben. Tijdens de crisis stond in veel organisaties snijden centraal. Daarbij was een bepaald type leidinggevende nodig om de teams op te schudden en mensen te ontslaan. Nu groei en floreren van zowel organisaties als medewerkers weer centraal komen te staan zijn er ook weer een ander soort leidinggevenden nodig. Geef leidinggevenden de ruimte zichzelf te veranderen en te verbeteren en neem anders tijdig afscheid.  `

Vragenlijst Gelukkig Werken

Werkgevers die willen inzetten op gelukkig werken kunnen sinds kort gebruik maken van de Gelukkig Werken Vragenlijst. Deze vragenlijst maakt duidelijk hoe gelukkig een werknemer is in het werk en de factoren die daarbij bepalend zijn. Wil jij weten hoe jouw organisatie ervoor staat qua geluk in het werk en wat je daar concreet aan kan doen? Neem dan even contact met mij op (onno@gelukscoach.nl).

*Blue Monday bestaat natuurlijk helemaal niet maar is een “uitgevonden” fenomeen wat wel jaarlijks terugkomt en een mooi moment biedt om even serieus aandacht te schenken aan gelukkiger werken op de werkvloer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *