Heb jij ook zo’n last van je Interne Criticus?

Een aantal jaren terug volgde ik een training over Voice Dialogue in een congrescentrum dat ligt aan de prachtige Thunersee (Zwitserland). Eén van die dagen zat ik aan tafel met Hal Stone (samen met Sidra Stone de ontwikkelaar van Voice Dialogue). Hij werkte toen al ruim 50 jaar op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Steeds kritischer op onszelf

Ik vroeg Hal wat hij dacht van de toenemende focus op persoonlijke ontwikkeling. Volgens Hal maakt deze ontwikkeling de meeste mensen alleen maar ongelukkiger. Mensen lezen en leren steeds meer over hoe ze zichzelf verder (moeten) kunnen ontwikkelen. Het effect is dat mensen steeds kritischer worden naar zichzelf. Hierdoor hebben mensen weer meer behoefte aan hulpmiddelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En zo houdt het systeem zichzelf in stand.

20080303_Interne_criticus_Smeagol 290x287Hal’s woorden maakten grote indruk op mij. Mede omdat ik dit mechanisme ook bij mijzelf herkende. Op dat moment was ik al een aantal jaren bezig als trainer/ coach. Ik kende de RET en vele andere methodieken. Waarom had ik nog steeds last van mijn irrationele gedachten, valkuilen, projecties, tegen-afhankelijkheid, onzekerheid, somberheid, doeners mentaliteit, etc.? Dat moest ik toch nu wel achter mij hebben gelaten?

De interne criticus

Sindsdien ben ik mij gaan verdiepen in de Interne Criticus. Eén van de subpersoonlijkheden die we allemaal hebben volgens Voice Dialogue. De Interne Criticus heeft alle regels verzameld die we tijdens ons leven tegen komen en is ons constant aan het bekritiseren over hoe we het doen. De reden hierachter is dat wanneer we onszelf bekritiseren een ander het niet meer hoeft te doen. Dat voelt veel veiliger. De Interne Criticus is een soort stoorzender die constant aan staat. Vooral wanneer de spanning oploopt of wanneer je in een situatie zit waarin je beoordeeld gaat worden gaat deze stoorzender op vol volume. Iedereen heeft zo’n interne kritische stem. De één is er meer bewust van dan de ander.

Deze kritische stem kan mensen erg ongelukkig maken en is dus van groot belang om aan te pakken. Wegduwen heeft geen zin. De ervaring leert dat de Interne Criticus gewoon twee keer zo hard terug komt. Wat heeft wel zin?

Omgaan met je interne criticus

De eerste stap is bewustwording. Dit is niet altijd prettig maar is wel nodig als beginpunt. Neem een dagboek en schrijf op wanneer je die innerlijke stem ervaart en wat deze zegt. Je kan ook schrijven met je Interne Criticus (IC) door hem (of haar) letterlijk vragen te stellen. Onno vraagt dan letterlijk aan IC wat hij te vertellen heeft.

    • Onno: waar maak je je druk over IC?
    • Interne Criticus: over dat je nu nog steeds niet die papieren hebt ingevuld en ik ben bang dat …..
    • Onno: dus ………
    • Etcera.
Het maffe is dat als je zo schrijft je ook antwoord krijgt van dat kritische stuk in jezelf. Geinig is dat de antwoorden je soms zullen verbazen. Blijkbaar is er een stukje in jou die zich druk maakt over iets. Vaak kom je er achter dat jouw IC een kwetsbaar stuk van jou probeert te beschermen. Door regelmatig te “luisteren” naar je IC zal je merken dat deze zich minder heftig aan je op zal dringen (de zogenaamde critic-attacks).

Verder aan de slag met de interne criticus

Wanneer je bovenstaande analyse interessant vindt raad ik je aan in ieder geval het boek van Hal & Sidra Stone te lezen over de Innerlijke Criticus: De innerlijke criticus ontmaskerd. De innerlijke criticus ontmaskerd. Hierin staat ook uitgebreider beschreven hoe je aan de slag kan met je eigen Interne Criticus. Je kan natuurlijk ook begeleiding zoeken bij iemand die zich heeft gespecialiseerd in Voice Dialogue. Succes & enjoy the ride!

Onno Hamburger

Ps. Ik werd mede geïnspireerd het bovenstaande stuk te schrijven omdat ik vorige week zelf weer een training heb gevolgd over Voice Dialogue bij Het Balkon.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *