Hadden we het kunnen voorspellen? Persoonlijkheid en autoritair leiderschap

Hadden we het kunnen voorspellen?

 

Ik ging er vanuit dat hij een gewone leider was. Democratisch verkozen door zijn eigen volk. Wel behoorlijk autoritair maar dat zie je wel vaker bij dit soort leiders. Nu blijkt dat hij een dictator is met psychopathische trekken die ervan geniet anderen te vernederen en gevoelloos duizenden mensen de dood in stuurt.

Had ik (hadden wij) dit al eerder kunnen voorzien? Dan hadden we de huidige situatie wellicht kunnen voorkomen? Het gedrag dat mensen vertonen en vooral wat er zich “onder water” bij hen afspeelt wordt voor een belangrijk deel bepaald door hun persoonlijkheid. Vanuit de wetenschap wordt daarbij standaard de Big 5 gebruikt.

Er is echter een ander instrument dat deels gebruik maakt van de zelfde onderliggende Big 5 persoonlijkheid-structuur maar dan vooral kijkt naar de negatieve en potentieel schadelijke persoonlijkheidseigenschappen. Dit wordt de zogenaamde “Dark Traid” genoemd.

De Dark Triad bestaat uit de volgende 3 onderdelen (zie ook onderstaande artikel):

1. #Narcisme (superioriteitsgevoel, zelfbevestigend gedrag, behoefte aan bewondering en aandacht)
2. #Subklinische #Psychopathie (gebrek aan berouw, ongevoeligheid, impulsiviteit)
3. #Machiavellisme (manipulatie en strategisch gedrag).

Uit het onderstaande onderzoek (2019) blijkt (en dat zal je niet verbazen) dat autoritaire leiders gemiddeld veel hoger scoren op bovengenoemde 3 onderdelen. Poetin bleek daarnaast, zelfs vergeleken met andere autoritaire leiders zoals Bolsonaro, Erdogan & Trump, veel hoger te scoren op het onderdeel Machiavellisme.

Volgens mij wordt het tijd om psychologische instrumenten zoals de Big 5 & de Dark Triad veel vaker en breder te gebruiken. Niet alleen bij het beoordelen van politieke leiders maar ook binnen onze eigen organisaties. Dit om ongewenst gedrag van leiders (zoals bijvoorbeeld bij The Voice, Ajax, etc.) te voorkomen en de kans op rampzalige scenario’s te verkleinen.

Laten we in het kader van in het kader van “verbeter de wereld, verander jezelf” (zie mijn LinkedIn bericht van gisteren ?? (https://lnkd.in/et7wzXPY) beginnen bij onze eigen organisaties, onze eigen politieke leiders en bij onszelf.

Ps. Zie hieronder het artikel van Alessandro Nai. De link naar de PDF met het nog uitgebreidere artikel en onderzoek werkt helaas niet. Wil je deze PDF ontvangen stuur mij dan even een berichtje via LinkedIn.

#verbeter #de #wereld#verander #jezelf
#leiderschap
#persoonlijkheid
#darktriad

https://lnkd.in/e8qUBxWk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *