RSI

Gelukkige medewerkers krijgen geen RSI!

RSI
Raar maar waar! Uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat er geen verband is tussen de hoeveelheid tijd die mensen achter de computer doorbrengen en de kans op RSI.

Al die anti-RSI computer programma’s, die om de zoveel tijd je computer onderbreken, kunnen dus de prullenbak in!


Maar wat heeft dan wel invloed op RSI?

Uit het VU onderzoek blijkt dat dit vooral te maken heeft met de hoeveelheid geluk die je ervaart in je werk.

Zo blijkt dat:

  • Medewerkers die te weinig waardering ervaren in hun werk een verhoogde kans op RSI te hebben.
  • Medewerkers die te weinig variatie ervaren in hun werk een verhoogde kans op RSI te hebben.

Dit pleit dus voor meer aandacht voor de hoeveelheid geluk die mensen ervaren in het werk. Gelukkig werken heeft immers alles te maken met voldoende waardering, uitdaging en autonomie in het werk!

Daarnaast kan het ook lonen de sfeer op de afdeling onder de loep te nemen. In hoeverre wordt er op de werkplek voornamelijk gekeken naar wat er verkeerd gaat? Spreken mensen zich voldoende uit over wat er goed gaat?

Uit eerder onderzoek blijkt immers dat negatieve stimuli een veel sterkere impact hebben dan positieve stimuli (tot 5 keer zo sterk). Idealiter zou er dus vijf keer meer waarderend over elkaar moeten worden gesproken dan dat er zou worden geklaagd en gemopperd. Iemand die zo’n “ideale” werkplek kent? 🙂

Overigens blijkt een gezonde balans in het werk ook van groot belang. Uit het onderzoek van de VU komt naar voren dat medewerkers die te weinig waardering en variatie ervaren in hun werk en ook nog eens geen pauzes nemen of over-betrokken bij hun werk zijn het risico op arm, nek en schouderklachten verder voor zichzelf verhogen!

Relevante links

Zie de volgende link voor het volledige artikel van de VU over RSI!

Zie de volgende link voor het artikel over waarom negatieve stimuli een 5 keer zo sterke impact hebben als positieve stimuli.

Enjoy!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *