Geluk op het werk is keihard!

Door Onno C. Hamburger

Het valt mij steeds meer op hoe groot de kloof eigenlijk is tussen oude managers en het nieuwe aanstormend talent. Managers van boven de 45 gaan er van uit dat de nieuwe generatie door dezelfde dingen wordt gemotiveerd als zij zelf. Een mooi salaris, een goede bonusregeling, een vette leasebak, een patserig kantoor en veel, heel veel mensen om aan te sturen. Zij konden er niet verder naast zitten.

De jonge garde is geïnteresseerd in iets heel anders. Als de deuren van de trainingszaal dicht gaan en de oude bazen niet meer mee luisteren komen de werkelijke behoeften omhoog. Interessant, uitdagend werk, voldoende autonomie, de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen, zelf invloed hebben op je werktijden, een goede werksfeer, een coachende, betrokken leidinggevenden, zinvol werk.

De nieuwe generatie blijft lang genoeg om de trucjes te leren van de oude club die in de tachtiger jaren omhoog zijn gekomen. Deze periode van “geld maakt gelukkig” en de focus op angst en negativiteit. Daarna gaat de jonge garde haar talent ergens inzetten waar zij zich wel thuis voelen en hun “ding” te kunnen doen. Achter blijven de angstige, die niet weg durven of kunnen.

Werk is een sport geworden. Je doet het niet omdat je het moet maar je doet het omdat je het wilt. Sommige organisaties pakken deze trend goed op. Zij kijken hoe zij hun medewerkers gelukkiger kunnen maken. Hoe zij hun mensen met meer plezier, voldoening en zingeving kunnen laten werken. Daardoor worden deze bedrijven op minimaal drie vlakken beter dan hun concurrenten.

  • Ten eerste weten zij meer talent aan te trekken en vooral te behouden. Talent gaat pas echt voor je werken wanneer je mensen voldoende tijd geeft om te aarden en zich te verbinden met de missie en de visie van de organisatie. Anders zijn het slechts fotomodellen die het feestje komen opleuken maar niet echt iets duurzaams bijdragen.
  • Ten tweede blijkt uit onderzoek dat medewerkers die gelukkiger zijn in hun werk productiever zijn, meer betrokken zijn, loyaler zijn, beter kunnen samenwerken, beter tegen stress kunnen en minder snel ziek worden.
  • Ten derde blijkt dat organisaties die gelukkigere medewerkers hebben het ook financieel nog eens veel beter te doen. De winstmarge van deze bedrijven is hoger en de koersstijging is drie keer zo groot als organisaties met minder gelukkige medewerkers.

Door de vergrijzing, de opbloeiende economie, de sterke behoefte aan innovatief en creatief talent om de concurrentie met het Oosten aan te kunnen, wordt de strijd om talent de komende jaren alleen maar groter. Deze nieuwe generatie denkt en werkt echter fundamenteel anders dan de groep die nu op het pluche zit.

Sommige organisaties zullen zich blijven richten op het stimuleren, behouden en binnenhalen van talent door geld, macht en dwang. Zij worden de dinosauriërs van deze tijd. Anderen zullen zich wel tijdig weten aan te passen en worden de Googles van deze tijd.

Geluk op de werkplek is keihard!

Door Onno C. Hamburger

Vragen of opmerkingen?

Email naar onno.hamburger@happinessatwork.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *