Waarom je passie volgen een slecht idee is

Wie kent ze niet? Mensen die hun baan opzeggen om te gaan doen wat ze echt willen. Ze beginnen een “bed and breakfast” in Spanje, gaan zonnepanelen verkopen in Afrika of worden coach. Het klinkt als een goed idee. Wat is er immers mis met je passie volgen? Daar kan je toch alleen maar beter en gelukkiger van worden? Ik zie het helaas vaak misgaan. De keuze voor de passie lijkt vaak eerder een vlucht vooruit dan een werkelijk duurzame manier om gelukkiger te worden. Cal Newport heeft hier een boeiend verhaal over gehouden op de World Domination Summit.

Cal heeft ook een interessant boek over dit onderwerp geschreven. Beiden hebben mij geïnspireerd om anders over passie en werk te gaan nadenken. Passie zonder dit te combineren met waar je goed in bent is zinloos. En ergens goed in worden vraagt veel tijd, inspanning en eindeloos oefenen. Ik ben benieuwd wat jij van zijn verhaal vindt! Laat maar weten! Hieronder of via email!

1 antwoord
 1. Majlis
  Majlis zegt:

  Hey Onno,

  Leuk filmpje, dank voor het delen! Natuurlijk heeft hij een punt. Alleen passie is niet genoeg, je moet het stelselmatig in de praktijk brengen om er het verschil mee te kunnen maken. Dat zelfde geldt ook voor talent, Ook al heb je nog zo veel talent, als je niet oefent wordt het niets. Uiteindelijk gaat het om de drie eenheid tussen passie, talent en focus om daar iets mee te bereiken. Toch is die passie wel van belang. Het is de brandstof waarop je blijft gaan. Wellicht wordt de passie groter gedurende je pad indien je het gevoel hebt dat het succes of geluk oplevert. Vanuit dat oogpunt zou je dus kunnen zeggen: als je begint hoeft het geen grote passie te zijn. Iets kleins wat je in beweging houdt, wat je wilskracht voedt, ook op het moment dat het even niet lijkt te werken is genoeg. Door te zoeken naar een grote passie verlies je tijd die je zou kunnen besteden aan het oefenen van een talent. Ik denk dat de belangrijkste boodschap is: kom in actie, het is de beweging die het succes maakt. Aan de andere kant, het is de stilte en reflectie die voor het geluk zorgt.

  Vrolijke groet,

  Majlis

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *