Flow als cruciaal ingrediënt tegen Covid-19 blues?

Hoe help je jouw medewerkers minder last van stress te hebben en meer te floreren? Door hun optimisme te stimuleren? Mindfulness te doen? Nog meer complimenten te geven? Niets van dit alles. Recent onderzoek uit China laat zien dat vooral de mate van flow cruciaal is. Covid-19 heeft een negatieve impact op onze werkbeleving. Hoe langer de crisis duurt hoe sterker dit negatieve effect. Dit zie je ook terug in het onderzoek van de hoogleraar psychologie Kate Sweeny (N>5000). Of mensen optimistisch waren of mindful bleek niet relevant. De mate waarin mensen flow ervaren bleek wel cruciaal te zijn. Mensen die meer flow ervaren rapporteerden meer positieve emoties, minder depressieve gevoelens en minder gevoelens van eenzaamheid. Hoe langer de crisis duurde hoe sterker dit effect. Door hier als leidinggevende of coach specifiek expliciet aandacht aan te besteden help je mensen te floreren ondanks Covid-19.

 

Grote individuele verschillen
Niet alle medewerkers ervaren evenveel last gedurende de huidige crisis. Er zijn ook mensen die het verplicht thuiswerken heerlijk vinden. Minder vergaderingen, minder afleiding en meer autonomie. Bijna 12 procent is gelukkiger door corona. Persoonlijkheid lijkt daarbij een belangrijke factor te zijn. Introverte medewerkers bloeien op. Extraverte, altruïstische medewerkers ervaren het gedwongen thuiszitten eerder als een straf. Voor leidinggevenden en coaches is het cruciaal de verschillende persoonlijkheden te kunnen onderscheiden. Alleen dan kunnen zij hun mensen optimaal ondersteunen. Ik heb een PDF gemaakt die helder maakt hoe de relatie is tussen persoonlijkheid en werkbeleving tijdens Corona. Stuur mij even een email (onno@gelukkigwerken.nl) als je deze PDF wilt ontvangen.

 

Boeken
Ook tijdens deze corona tijd zijn er een aantal interessante boeken verschenen die relevant zijn voor werkgeluk. Ik wil er graag één uitlichten die zeer relevant is voor coaches en leidinggevenden. Het nieuwste boek van Tony Crabbe met de titel “Een nieuw begin”. In dit boek beschrijft hij zijn eigen worsteling om te blijven floreren met zijn gezin tijdens corona. Met praktische tips en boeiende verwijzingen naar onderzoek. Een absolute aanrader. Binnenkort meer hierover!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *