four hour workweek tim ferris review onno hamburger gelukkig werken

Een werkweek van 4 uur!

een werkweek van 4 uur Timothy Ferriss gelukkig werken onno hamburger

4 uur per week werken

Lijkt je dat niet zalig? Timothy Ferriss heeft een boek geschreven waarin hij beloofd dat dit ook voor jou mogelijk is. De meeste mensen die ik ken (including myself) zouden dat best willen! Meer werk doen in veel minder tijd! Tijd om dit boek eens van dichterbij te bekijken!

Het geinige is dat Ferriss niet zo maar een paar oude time-management modellen uit de kast trekt en hier een boek over schrijft. Hij heeft het echt over een andere visie op werken en leven. Lifestyle design noemt hij het. Kern van dit idee is door gebruik te maken van tijd, mobiliteit en moderne technologie een luxe levensstijl te creëren. Geen uitgesteld leven meer leiden en focussen op de tijd na je pensioen. Ferriss heeft het over de nieuwe rijken die geen bezit meer willen hebben maar vooral autonomie en vrijheid. Nieuwe rijken creëren een levensstijl voor zichzelf van een miljonair zonder echt miljonair te zijn. Hoe doe je dat? Ferriss heeft daarvoor een 4-staps plan gemaakt.

Levenstijl van een miljonair in 4 stappen

Stap 1: Definitie

Volgens Ferriss worden wij vooral geleefd door maatschappelijke normen en waarden over werken en rijk zijn die ons meer belemmeren dan dat ze ons verder helpen. Zijn stelling is: word je bewust van dit soort overtuigingen en neem er afstand van. “Geen kuddegedrag meer en een blinde jacht op geld”. “Het hebben van opties – het vermogen om te kiezen – is echte macht. Dit boek gaat over hoe je deze opties met zo min mogelijk moeite en geld vindt en schept” pag. 32,33.

Stap 2: Eliminatie

Tijd besparen kan je volgens Ferriss vooral door heel veel dingen niet te doen. Goeie oude Pareto wordt weer van stal gehaald. Focus je vooral op de 20 procent die er echt toe doen in je baan of taak en probeer de 20 procent die 80 procent van de irritaties en energieverlies oplevert echt de deur uit te doen. Geinig is dat hij de wet van Parkinson er ook bijhaalt. De wet van Parkinson voorspelt dat een taak toeneemt in (vermeende) belangrijkheid en complexiteit al naar gelang de hoeveelheid tijd die er voor de uitvoering wordt uitgetrokken pag. 85. Ferriss heeft een hele waslijst van handige tips en trucs om je leven op een geinige manier lean & mean te maken. Een aantal weken de televisie de deur uit doen en geen kranten meer lezen is er zo één. Wanneer je het niet doet is mijn ervaring dat je niets mist maar het scheelt wel zeeën van tijd!

Stap 3: Automatisering

Wordt deskundig in iets waar je hart ligt. Brand jezelf op zo´n manier dat mensen naar jou toekomen en maak producten die weinig tijd en energie kosten en die je gemakkelijk en het liefst geautomatiseerd kan verkopen. Maak optimaal gebruik van het internet om jouw marketing te optimaliseren. Wanneer je kleine zelfstandige bent gedraag jezelf dan als een multinational. Delegeer zo veel mogelijke naar Indiase & Chinese personal assistants á 3 euro per uur. Ferriss beschrijft zeer aanstekelijk en super praktisch hoe je optimaal gebruik kan maken van onze 2.0 webbased maatschappij!

Stap 4: Vrijheid

De mobiele levensstijl. Waarom in een stoffig kantoor werken wanneer je ook in een strandtent je werk kan doen. Of op het strand in Aruba! Kom los van je werk door duidelijke afspraken te maken met je werkgever wat de resultaten van je werk zijn. Zorg ervoor dat je buiten kantoor productiever bent dan daarbinnen. Stap uit de ratrace en werk niet meer voor dat vervroegde pensioen waarna je allemaal mooie dingen gaat doen. Werk nu hard en slim maar zorg ervoor dat je het genieten niet uitstelt. Plan bijvoorbeeld regelmatig een mini pensioen in.

Een praktisch toepasbaar boek

Dit boek leest als een fijn kookboek voor een vrije en mobiele levensstijl. Ferriss zal grote groepen aanspreken met zijn roep om meer vrijheid en een minder strak keurslijf.
Het boek is zalig leesbaar geschreven. Praktisch, concreet en enthousiasmerend. Direct toepasbaar ook in de praktijk.

Enig minpunt wat ik aan het boek kan opmerken is dat hij wel heel snel over een aantal dingen heen stapt. Voor veel mensen is het nog niet zo makkelijk te achterhalen wat je echt leuk vindt, wat je personal brand is en wat te doen wanneer je geconfronteerd wordt met je eigen angsten. Daar heb je behalve een boek en een website vaak toch echt wel wat externe hulp bij nodig.

Maar verder is dit boek een absolute tip en voorbode van een hele nieuwe beweging om slimmer en autonomer te gaan werken. Een goed boek wanneer je zelf tot de nieuwe rijken wilt gaan behoren of probeert te snappen wat er om gaat in het hoofd van de moderne medewerker en professional! Via de volgende link kan je het boek bestellen; bol.com. (Ook verkrijgbaar als e-boek)
Enjoy!

Onno Hamburger

Op Ferriss´s website http://www.fourhourworkweek.com/ kan je verder praktische informatie zoals invulschema´s downloaden.

1 antwoord
  1. Cursus time management
    Cursus time management zegt:

    Mooie recensie van een wat onbeholpen geschreven, maar ó-zo-waardevol boek. Zonder zich op het gladde self-help-ijs te begeven, helpt Ferriss ons inzien (en plannen voor) wat écht belangrijk is in het leven. En dat we onze tijd daarom zo slim mogelijk moeten indelen. Dit boek hoort in de kast of e-reader van iedere ondernemer!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *