De nadelen van gelukkig werken

Is de combinatie van geluk en werk altijd het hoogst haalbare? Nee, zeker niet. Niet alle negatieve gevoelens zijn slecht. Integendeel! Als trainer, coach en leidinggevende heb ik de ervaring dat mensen negatieve gevoelens nodig hebben om tot veranderingen te komen.

20120920_De_Nadelen_van_Gelukkig_Werken_Colored_Super_Grips_by 8bar BIKES_via_flickr 290x290

Colored Super Grips – by 8bar bikes via flickr

Ze geven een signaal dat er iets anders moet, want als iemand onvoldoende last heeft van de negatieve kant van contraproductief gedrag, dan is de kans op verandering minimaal.

De functie van negatieve gevoelens

Negatieve gevoelens hebben een functie. In bepaalde omstandigheden is het zelfs heel gezond en effectief om in een licht negatieve staat te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een belangrijke beslissing moet nemen waar mogelijk grote negatieve consequenties aan vastzitten, dan is het goed deze gevolgen ook in een licht negatieve staat te bezien. Je zal dan terecht zeer voorzichtig te werk gaan.

Handvatten op je gevoel

Het doel bij gelukkig werken is zeker niet om negatieve gevoelens weg te halen. We willen jou wel handvatten geven zodat je meer invloed hebt op je eigen gevoelens. Wat wel goed is om te weten, is dat langdurig blijven hangen in gevoelens van onmacht, boosheid of verdriet gevaarlijk is. Je bent dan eerder vatbaar voor ziekten door een verminderde werking van jouw afweersysteem.

Verder kan langdurig ongelukkig werken leiden tot een burn-out of overspannenheid. In mijn volgende blog ga ik dieper in op de verschillende mythen rond gelukkig werken. Eén mythe hoop ik hierbij alvast ontkracht te hebben (dat gelukkig werken altijd beter is :-). 

 

Ps. Check ook eens onze internationale LinkedIn groep over gelukkig werken (met meer dan 2000 leden). Vandaag gaf een nieuw lid deze feedback:

“I am so glad I discovered your group. You have fantastic quality discussions here and evidence based opinions! It feels like coming home!”.

Daar werd ik zelf erg blij van! Ik hoop jou ook binnenkort ergens te ontmoeten! Weer hier op deze website, in één van de gelukkig werken groepen of misschien wel op ons evenement op 1 november?!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *