De grenzen van ambitie

Mensen die mij kennen weten dat ik ambitieus ben. Soms zelf iets te. Mijn ervaring is dat deze Covid-19 crisis alles uitvergroot. Wie je bent, wat je belangrijk vindt en hoe je persoonlijkheid eruit ziet. Alles lijkt wel onder een vergrootglas te liggen. Eén van de effecten van Corona op mij is dat ik maar blijf werken. Werk en privé lopen met al dat thuiswerken zo heerlijk vloeiend in elkaar over. En voordat ik het wist was ik voornamelijk aan het werk.

 

Extra vermoeid
Wanneer ik de afgelopen dagen even een moment nam om even te niksen, voelde ik ineens hoe moe ik eigenlijk was. In het begin van de corona-crisis had ik mijzelf voorgenomen de hele zomer door te werken. Maar nu de vakantieperiode dichterbij komt, merk ik dat ik daar helemaal geen zin in heb. Zelfs een inspirerend webinar kan er niet meer bij. Ik ben er eerlijk gezegd even helemaal klaar mee. Ik dacht eerst dat dit aan mij lag. Maar hoe meer mensen ik hierover spreek hoe duidelijker het wordt dat ik niet de enige ben die het zo ervaart.

 

Is beeldbellen de boosdoener?
Zoals altijd werd ik al snel geïntrigeerd door het waarom van mijn vermoeidheid. Bij mijn zoektocht naar de oorzaak kwam ik al snel uit bij het vele beeldbellen. Dagen en weken achter elkaar urenlang naar zo’n schermpje turen en veel extra voorbereidingen om alles online goed te laten verlopen. Dat moet wel de veroorzaker zijn van mijn algehele vermoeidheid dacht ik. Waarschijnlijk speelt Zoom-vermoeidheid zeker wel een rol maar ik kwam achter een andere belangrijke reden tegen die mij en wellicht ook anderen uitput.

 

De echte reden voor onze vermoeidheid
De manier waarop we werken, onze boodschappen doen, vrienden en familie bezoeken, op vakantie gaan. Niets is de afgelopen maanden hetzelfde gebleven. Daardoor moeten we constant keuzes maken. Wel of niet thuiswerken? Met het OV of toch maar met de fiets? Mondkapje op in de supermarkt? Met hooikoorts thuisblijven of toch maar naar werk? Wat zullen jouw collega’s ervan denken? We moeten meer dan ooit keuzes maken én de onzekerheden en risico’s zijn ook nog eens veel groter. Zelfs de experts spreken elkaar regelmatig tegen. Vind je het gek dat je daar op een gegeven moment doodmoe van wordt.

 

Wat te doen? 
Als mens hebben we maar een beperkte aandachtsspanne. De afgelopen maanden hebben we daar noodgedwongen veel gebruik van moeten maken. Ondanks dat we wellicht niet heel erg productief zijn geweest de afgelopen maanden zijn veel mensen behoorlijk uitgeput. Tijd om even rust te nemen, bij te tanken en afstand te nemen. Een ieder doet dat natuurlijk op zijn/haar eigen manier. De één vindt het zalig om helemaal even niets te doen. De ander vindt het heerlijk om even lekker wat te lezen. Weer anderen kunnen zich pas helemaal ontspannen wanneer ze zich fysiek intensief kunnen inspannen.

 

Boeken lezen ter ontspanning 
Rustig op het strand liggen werkt voor mij niet. Ik word daar alleen maar onrustig van. Ik vind het wel heerlijk om boeken te lezen die zijdelings iets te maken hebben met werkgeluk. Liefst met nieuwe ideeën en inspiratie. Ik heb recent een aantal boeken gedeeld (zie hieronder) op Linked’In die ik overweeg mee te nemen op vakantie.

 

Op deze Linked’In post kreeg ik direct weer nieuwe suggesties doorgestuurd (zie onderstaande afbeelding voor een kleine selectie uit de boeiende tips).

Ik moet nu alleen nog even kiezen welke boeken ik ga meenemen op vakantie. HELP! Nog meer keuzestress?. Ik laat mijn keuze voor mijn vakantie nog even weten via Linked’In!

Wel heb ik nog een suggestie voor jou. Ben jij zelf nog op zoek naar een boeiend boek over werkgeluk? Bekijk dan eens ons Handboek Werkgeluk. Dit boek is echt nét uitgekomen. Wij zijn er ontzettend blij mee en trots op. Het is gewoon een super goed boek geworden. Wanneer je je bezighoudt met werkgeluk kan je er gewoonweg niet omheen. Mede door een hele range aan top experts (23!) op het gebied van werkgeluk die hebben meegeschreven aan het boek.

Zie hieronder de links (incl. links naar het bijbehorende hoofdstuk) van een kleine selectie van deze toppers:
* Arie Pieter Veldhoen over het meten van werkgeluk
* Raymon Geurts over gelukkig organiseren
* Aukje Nauta over leidinggeven en duurzame inzetbaarheid
* Matthijs Steeneveld over het vinden en inzetten van sterke kanten.

 

Sporten ter ontspanning
Naast het lezen van goede boeken behoor ik ook tot de categorie die ontspant door intensief te sporten. Sporten die mij in flow brengen, helpen mij daarbij het beste. Liefst een sport met zee, wind en golven. Flink uitdagend en het uiterste van mij eisend. Om mijzelf te helpen wat losser van mijn werk te komen staan, heb ik recent een nieuw stukje speelgoed aangeschaft. Het is een Wingfoil geworden. Een plank op een draagvleugel met een aparte vlieger als voorstuwing. Een razend nieuwe en supergave sport. Zie hieronder op de afbeelding hoe dat eruitziet.

Deze nieuwe sport is een combinatie van golfsurfen, kiten en hydrofoilen. Ik kan het nog niet maar ik heb er wel ontzettend veel zin in. Wanneer ik deze zomer voldoende oefen zou het er uiteindelijk zo uit moeten zien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *