De Chief Happiness Officer als clown ?

 

Enige tijd geleden stond deze column van Menno de Bree  in het Financiële Dagblad. Over de Chief Happiness Officer (CHO) als Pipo de clown.

Ik krijg kreeg deze column een aantal keer doorgestuurd. Niet onlogisch als opleider van CHO’s ?. “Onno Wat vindt jij van zijn column?” Was steeds de vraag. Wat je aandacht geeft groeit is natuurlijk een gevaar. Maar ik doe hieronder toch een poging een antwoord te geven.

Misschien verbazingwekkend maar ik ben het grotendeels eens met Menno. Als een CHO wordt ingehuurd als doekje voor het bloeden dan is dit ook lachwekkend. Wanneer het doel is structurele problemen te verbloemen in plaats van op te lossen dan neem je jezelf niet serieus.

Ballenbaden, zitzakken, fijne lunches, stoelmassages & barista’s gaan het verschil niet maken. Verder ben ik het helemaal eens met Menno’s stelling dat je werkgeluk niet kunt outsourcen. Wanneer HR professionals of leidinggevenden werkgeluk gaan “overnemen” dan is er een levens groot gevaar dat je mensen gaat pamperen en in feite op lange termijn minder veerkrachtig en zelfs fragiel maakt.

Wat je wel kunt doen is medewerkers bewust te maken van hun werkgeluk en belangrijke factoren die daarbij bepalend zijn. Zodat zij zichzelf hier binnen teams beter op kunnen gaan sturen.

Leidinggevenden kunnen leren dit proces te begeleiden en faciliteren. De afgelopen 20 jaar hebben we veel geleerd over werk(on)geluk. Werkgeluk is echt een vak geworden dat je kan leren en waar je anderen duurzaam in kan ondersteunen. Zonder de clown uit te hangen of het (werk) geluk van de ander over te nemen (daar zijn leidinggevende sowieso te druk voor is mijn ervaring).

Hoe je jezelf dan noemt zou mijn persoonlijk een biet zijn. Werkgeluk deskundige, werkgeluk adviseur, werkgeluk expert, werkgeluk mentor, werkgeluk consultant, werkgeluk coach of Chief Happiness Officer. Het lijkt mij wel belangrijk dat je kan gaan staan voor de functie titel die je jezelf geeft. Ben je bijvoorbeeld echt expert of kom je eigenlijk net kijken.

Ben je echt een “Chief” (heb je een leidinggevende positie?) of ben je meer een werkgeluk adviseur binnen de organisatie? Wanneer wij onszelf serieus gaan nemen is de kans groter dat anderen dit ook gaan doen.

Wat mij betreft is er nog hoop voor de Chief Happiness Officer. Ooit gestart als clown (Ronald McDonald was de eerste CHO ter wereld) maar wellicht wordt het ooit eens een serieuze leidinggevende positie binnen organisaties. We hebben het voor een deel zelf in de hand. ??

Wat denk jij? ?

?? De Chief Happiness Officer is een clown ?
?? De Chief Happiness Officer is cool ??

Ps. Ik heb eerder een artikel geschreven over leidinggeven aan werkgeluk & de CHO. nieuwsgierig? Stuur mij even een berichtje en dan stuur ik de PDF even naar je toe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *