De beste team interventie voor meer werkgeluk!


Ik ken letterlijk niemand die gek is op vergaderen. Wanneer ik teamleden een lijstje laat maken met energiegevers en energienemers is vergaderen vrijwel altijd de grootste energienemer.

Toch vergaderen we massaal. En hoe hoger in de organisatie hoe vaker we vergaderen. Leidinggevenden besteden daar soms de helft van hun tijd aan. Terwijl diezelfde leidinggevenden ook aangeven dat zij een groot deel (71%) van deze vergaderingen als onproductief en kostbaar ervaren.

Sinds de pandemie zijn we alleen maar vaker gaan vergaderen. Ik ontmoet regelmatig mensen die de hele dag van de ene vergadering naar de andere vliegen. Vroeger had je dan tussendoor nog even tijd om een kop koffie te pakken maar tegenwoordig “teleporten” we ons moeiteloos van de ene naar de andere (online) sessie.

Onderzoek (HBR) laat zien dat vergaderen ook een negatieve impact heeft op ons werkgeluk. En hoe ineffectiever de vergadering hoe slechter de communicatie en samenwerking in het team en hoe lager het werkgeluk van de teamleden (zelfs wanneer je corrigeert voor de persoonlijkheid, leiderschap en hoogte van het salaris).

Vergaderingen worden dus vooral als een last ervaren. Zowel door medewerkers en leidinggevenden. Toch gaan we het steeds vaker doen. Hoe komen we uit deze neergaande spiraal? ?

Meestal lossen we dit op door te proberen de inhoud van vergaderingen te verbeteren. De leidinggevende wordt dan op training gestuurd zodat zij/ hij meer structuur, betere afspraken en goede feedback, etc. kan faciliteren. Met weinig resultaat.

Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een veel radicalere oplossing. Zij kiezen voor vergader loze dagen. 40% minder vergaderingen (2 vergader loze dagen) leidt tot 71% meer productiviteit. En het werkgeluk stijgt dan met 51%. En hoe minder vergaderen hoe beter. 60% minder vergaderen leidt tot 57% minder stress en een betere samenwerking tussen teamleden (+55%). Zie ?? voor de link naar het hele onderzoek.

Bij een vijfdaagse werkweek bleek 3 vergader loze dagen en 2 dagen met vergaderingen het grootste positieve effect te hebben. Zie hierboven de grafiek voor een overzicht. ?

De conclusie na het bovenstaande verhaal lijkt mij duidelijk. Wil je als team of organisatie efficiënter werken, minder werkstress, betere samenwerking, meer betrokkenheid en meer werkgeluk? Voer dan vergader loze dagen in. Laat mensen wel actief meedenken over hoe dat voor jullie het beste zou kunnen werken. Mensen willen immers wel veranderen maar niet veranderd worden. “One last meeting to end them all” ?. Succes! ??

#LeidingGevenAanWerkgeluk
#VergaderStress

Meer weten over #leidinggeven aan #werkgeluk? ?? (https://lnkd.in/eSbj8WV)

Tabel ? komt uit dit onderzoek. Artikel via Sarah Metcalfe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *