Invloed Covid-19

Covid-19 maakt ons minder gelukkig

De wereld is veranderd. Het coronavirus heeft alles opgeschud. Ook de manier waarop we ons werk ervaren. We zijn minder gelukkig geworden. Voor de coronacrisis gaven we onszelf een 7,5 op een schaal van 10. Na de crisis is dat gemiddeld een 6,3 geworden. Een daling van meer dan één punt dus. De cruciale vraag voor elke werkgever is nu: “Hoe houd ik iedereen mentaal gezond?” Ook wanneer we nog maanden binnen een 1,5 meter maatschappij moeten functioneren.

Waardoor worden we ongelukkig?
Een belangrijk startpunt is te kijken waardoor de gevoelens van ongeluk worden veroorzaakt. En daarna te bekijken wat wij daar als leidinggevenden en coaches aan kunnen doen. Hoe kunnen wij bijvoorbeeld voorkomen dat de toegenomen stress en eenzaamheid leidt tot meer verzuim, meer burn-out en tot ongewenste uitstroom? Extra waardering uitspreken en cadeautjes geven zal op de korte termijn een positief effect hebben. Voor impact op de lange termijn zullen we ook naar de onderliggende fundamenten moeten kijken.

Fundamenten van floreren

Wanneer we kijken naar de fundamenten van floreren dan kan je drie onderdelen onderscheiden (Deci & Ryan):

(1) Een gevoel van autonomie

(2) Een gevoel van verbinding met anderen en een hoger doel en

(3) Een gevoel van competentie en groei.

Deze crisis zorgt ervoor (zie onderzoek Monitorgroep) dat veel medewerkers meer autonomie ervaren. Een groot deel van de medewerkers werkt thuis. Zij ervaren nu meer ruimte hun (werk)tijd zelf in te delen. Dit draagt bij aan hun veerkracht en werkgeluk.

Maar tegelijkertijd ervaren medewerkers minder verbinding met hun collega’s. Hierdoor is het gevoel van eenzaamheid toegenomen.

De grootste min zit bij het gevoel van competentie en groei. Opleidingen zijn geannuleerd. Medewerkers voelen zich onzeker over het gebruik van nieuwe (online) tools. Veel medewerkers vervelen zich en hebben last van bore-out gevoelens.

Wat kan je als leidinggevende doen om medewerkers te ondersteunen? 
De pijn bij medewerkers lijkt vooral te zitten in het gemis aan verbinding tussen collega’s en een verminderd gevoel van competentie. Werken op afstand door middel van videobellen lijkt de boosdoener te zijn. Veel leidinggevenden hopen dan ook dat terug naar kantoor deze problemen oplost. Helaas zitten we voorlopig nog even vast aan werken vanuit thuis. Sommige organisaties kiezen er zelfs voor om ook op de lange termijn op afstand te blijven werken. Medewerkers gaan dan maar 2 dagen per week naar het werk. De rest van de tijd werken zij vanuit huis.

Wat kan je doen als leidinggevende (of coach) om een positieve invloed te hebben op werken op afstand? Ik heb de afgelopen weken honderden leidinggevenden en medewerkers hierover gesproken. Hieronder mijn eigen top 5 van praktische tips uit mijn eigen werkpraktijk.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *