Coachend leidinggeven was ooit een ‘nice to have’ en is nu een ‘must have’
Voor Covid-19 was coachend leidinggeven al behoorlijk populair. Nu is het voor leidinggevenden een vitale vaardigheid geworden. Dé manier om het leiderschap van medewerkers te stimuleren zonder het overzicht en de focus kwijt te raken. Tijdens onze opleiding besteden we hier dan ook specifiek aandacht aan. Coachend leidinggeven ondersteunt het eigen leiderschap van medewerkers. Een cruciale vaardigheid die elke medewerker nu nodig heeft om te kunnen overleven en floreren binnen deze nieuwe wereld.
In welke fase zit jouw team?
Covid-19 heeft voor een crisis gezorgd. Ieder team, iedere organisatie zal daar doorheen moeten. Lidewey E.C. van der Sluis heeft een aantal praktische stappen geformuleerd die je kan gebruiken om jouw team door deze crisis te loodsen. Zij onderscheidt 3 fasen:
Fase 1. De overlevingsfase. In deze fase ligt de focus op het welzijn van de teamleden. Hoe gaat het met ieder? Is iedereen veilig? Wat heeft iedereen nodig om te kunnen blijven functioneren?
Fase 2. De psychologische fase. Tijdens deze fase is het vooral van belang zicht te krijgen hoe het staat met de mentale en emotionele toestand van teamleden. Aandacht voor mentale veerkracht en weerbaarheid zijn daarbij cruciaal. Dit zorgt ervoor dat medewerkers weer perspectief zien.
Fase 3. Fase van (hernieuwde) verbinding. In deze fase staat de verbinding tussen mensen centraal. Medewerkers kijken weer vooruit en streven ernaar gezamenlijk hieraan bij te dragen. De kansen die deze tijd creëert worden opgepakt en verzilverd.
In welke fase zit jouw team? Ben je deze drie stappen al door of is het team (of een medewerker) ergens in één van deze fasen blijven hangen?
Meer uitval, verzuim en mentale problemen
Soms blijven individuele medewerkers of een heel team hangen in de overlevingsfase. Ze hebben last van stress en zijn meer bezig met overleven dan floreren. Als leidinggevende is het van groot belang dit tijdig te signaleren en in te grijpen. Anders neemt de kans op uitval toe. Dit zie je bij veel organisaties al gebeuren wanneer je naar het grotere plaatje kijkt. Het ziekteverzuim is in Nederland de afgelopen periode behoorlijk gestegen. Sinds 2003 is het niet zo hoog geweest.
Daarnaast zien HR professionals een stijging van mentale gezondheidsproblemen. Dit heeft ook te maken met een toename van stress die medewerkers ervaren.
Scherder benoemt in de video een aantal belangrijke punten die ons nu parten spelen.
- We bewegen minder. Beweging stimuleert dat deel van de hersenen dat onze negatieve gevoelens controleert en beperkt.
- We worden constant gebombardeerd door negatief en bedriegend nieuws. Daardoor gaat onze spanning, hartslag en bloeddruk omhoog. Het effect daarvan is dat we constant “aan” staan, minder ontspannen zijn en slechter slapen.
Zijn belangrijkste tip is meer te gaan bewegen (maar niet te intensief) en jezelf voldoende mentaal uit te dagen. Overigens is televisie kijken of een boek lezen volgens hem niet effectief. Je moet jezelf echt uitdagen zodat je in flow komt. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een spelletje schaak te spelen, een moeilijk probleem op het werk op te lossen of een mooi stuk muziek te beluisteren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!