Boeken over duurzaam werkgeluk

Op zoek naar de nieuwste en beste inzichten en tools heb ik ook de afgelopen weken weer een paar interessante boeken gelezen. Hieronder een aantal die ik zeker kan aanraden.

Happiness (Harvard Business Review)

Het eerste boek(je) dat ik hier wil bespreken gaat over (werk)geluk en is samengesteld door De Harvard Business Review. Dit kleine, dunne boekje is ideaal voor mensen die in één keer een globaal overzicht willen hebben van de stand van zaken wat betreft werkgeluk. Er staan bijdragen in van o.a. Daniel Gilbert, Teresa Amabile en Annie McKee. De laatste twee hoofdstukken bieden ook een kritische blik op werkgeluk. Zo blijkt uit onderzoek dat niet alle aandacht voor werkgeluk binnen organisaties een duurzaam en positief effect heeft. Verder blijkt dat mensen soms gewoon minder goed presteren wanneer ze gelukkiger zijn. Dit boekje biedt een samenvatting van de ideeën van een aantal belangrijke mensen in het veld. Een absolute aanrader (en het leest gemakkelijk weg).

Happy (Derren Brown)

Derren Brown is een bekende goochelaar en illusionist die met zijn shows (in Nederland te zien bij RTL4) enorme populariteit geniet. Wat ik recent pas ontdekte, is dat hij ook geïnteresseerd is in het thema geluk en hier een prachtig boek over heeft geschreven. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van geluk. Zijn stelling is dat de aandacht voor geluk in de huidige tijd vaak erg oppervlakkig is en contraproductief werkt. Hij pleit voor een hernieuwde aandacht voor het stoïcisme waarbij het aanvaarden van wat er is (ook wanneer dat niet prettig is) een belangrijke sleutel is tot ons geluk. Een fascinerend boek. Het leest niet echt gemakkelijk weg maar biedt wel interessante inzichten.

Is het voor jou iets teveel gevraagd om dit boek door te ploegen? Check hier dan een interview met Derren Brown over zijn boek Happy.

AI Superpowers (Kai-Fu Lee)

Ik heb al in eerder geschreven over de snel veranderende wereld en de impact die dit heeft op ons werk(geluk). Recent heb ik het boek AI Superpowers gelezen van Kai-Fu Lee. Lee beschrijft hoe snel de veranderingen gaan op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Dit is geen boek met onrealistische spookverhalen over hoe de mensheid wordt overgenomen door superslimme robots. Hij beschrijft wel heel toegankelijk en praktisch wat de impact van kunstmatige intelligentie is op ons werk. Lee weet overtuigend te brengen dat dit geen lange termijn voorspellingen zijn, maar dat deze veranderingen nu al bezig zijn. Voor mij was ook nieuw dat hij dit vanuit Chinees perspectief beschrijft. Fascinerend hoe daar deze veranderingen nog veel sneller plaatsvinden dan hier in het Westen. Om eerlijk te zijn vond ik het ook wel confronterend om te realiseren hoe weinig zicht ik had op wat daar nu allemaal gebeurt.

Zie hieronder een cruciale grafiek uit het boek waarin Lee laat zien welke banen op de korte termijn zullen verdwijnen (links onder) en welke banen relatief veilig zijn (rechtsboven). De cruciale factoren daarbij zijn: hoeveel sociale interactie een functie vraagt en in hoeverre creatief denken van belang is. Hoe meer van beiden, hoe groter de kans dat kunstmatige intelligentie deze functie moeilijk kan vervangen.

boek risk of replacement grafiek

Bron: Grafiek uit het boek AI Superpowers

Aan het einde van zijn boek komt Lee tot een interessante conclusie: kunstmatige intelligentie kan veel dingen beter dan wij, maar één ding kan niet en dat is “houden van” en het “geven van liefde”. Alle banen die een beroep doen op deze competenties zijn volgens hem veilig. Wellicht is dat een reden waarom de functie van werkgelukdeskundige als beroep van de toekomst wordt gezien. 😉

Ga je zijn boek (nog) niet lezen? Dan vindt je zijn TED talk wellicht interessant om te bekijken.

Wil jij jezelf verder verdiepen in werkgeluk? Kijk dan ook eens naar één van onze opleidingen:

Opleiding speciaal voor coaches of professionals met coachervaring:

Opleiding tot (team) coach werkgeluk.

Opleiding speciaal voor leidinggevenden: