Zeven boeken over geluk en werk (deel I)

Regelmatig vragen mensen aan mij of ik geen goed boek weet over geluk op de werkplek.
Mijn ervaring is dat veel boeken over geluk niet verder komen dan tegeltjes wijsheid. Het klinkt lekker, leest goed weg maar of het nu echt werkt of waar is, weet niemand.

Boeken over gelukkig werken deel 1 580x

Ik ben zelf altijd naar zoek naar informatie of onderzoeken die echt iets toevoegen. Meerwaarde boven het placebo effect zeg maar. Als psycholoog vind ik het mijn plicht om mijn klanten methoden en technieken aan te bieden die bewezen effectief zijn.

Hieronder een aantal boeken waarvan ik denk dat zij wat te melden hebben op het gebied van happiness@work.

1. Gelukkig zijn kun je leren. Martin Seligman. (2002)

Inspirerend boek geschreven door één van de grondleggers van de positieve psychologie, Martin Seligman. In dit boek staan concrete oefeningen om je eigen geluk duurzaam te vergroten. Er wordt in dit boek specifiek aandacht gegeven aan het vergroten van geluk op de werkplek. Centraal in dit boek staat het achterhalen van persoonlijke competenties die jouw geluk vergroten wanneer je ze kan toepassen. Een aantal praktische vragenlijsten geven je inzicht en helpen je bij je verdere ontwikkeling op het gebied van happiness@work. Geen makkelijk boek, bij tijd en wijlen zelfs filosofisch maar zeker wel een aanrader!

Totaal 285 pagina’s. De pagina’s 179-198 & 262 gaan specifiek over geluk op de werkplek. Verkrijgbaar bij Managementboek.nl

2. Het Geluk. Manfred Kets de Vries. (2000)

Een klein maar fijn boekje over geluk geschreven door één van de echte management goeroes die Nederland heeft: Manfred Kets de Vries. Dit boekje leest prettig weg en er staan interessante ideeën in over geluk en hoe je geluk op je werk kan vergroten. Door de beperkte uitvoering gaat dit boekje nergens echt de diepte in. Wel prettig om te lezen of cadeau te geven!

Totaal 156 pagina’s. In het boekje wordt constant de link gelegd tussen geluk en werk. Verkrijgbaar bij Managementboek.nl

3. Work Happiness & Unhappiness. Peter Warr (2007)

In dit boek staat bijna alles beschreven wat je wilt weten over geluk op de werkplek. Het enige nadeel is dat het boek leest als de staatscourant. Er is niet doorheen te komen. Onderzoek naar onderzoek, veel details, weinig overzicht. Een aanrader voor de die-hards die echt het naadje van de kous willen weten. Voor anderen. Stay away!

Totaal 434 pagina, waarbij het grootste deel gaat over geluk & werk. Verkrijgbaar bij Amazon.com

4. Waarom zijn we niet gelukkig? Richard Layard (2005)

Centraal in dit boek staat het thema dat we als westerse maatschappijen de laatste 50 jaar veel rijker zijn geworden (meer dan drie keer zo rijk) maar niet gelukkiger zijn geworden. In sommige landen zoals de Verenigde Staten en Engeland is het gemiddelde geluk zelfs gedaald. Layard maakt een analyse waar dit door komt en probeert tot een oplossing te komen. Het boek is behoorlijk beschouwend beschreven. Meer vanuit sociologisch dan vanuit psychologisch perspectief. Toch een aanrader. Zeker wanneer je meer geïnteresseert bent in de maatschappelijke achtergronden van geluk in de maatschappij en minder op zoek bent naar een “kookboek” om gelukkiger te worden in je werk.

Totaal 301 pagina’s. Verkrijgbaar bij Managementboek.nl

5. Darwinian Happiness. Björn Grinde. (2002)

Een werkelijk prachtig en zeer interessant boek over het belang van onze menselijke evolutie voor ons geluk. De stelling van Grinde is dat onze huidige maatschappij niet goed past bij wie we van oorsprong zijn. Daarom zijn we volgens hem vergeleken met vroeger minder gelukkig, angstiger, slechter gaan zien, etc. Het beste wat we volgens hem kunnen doen is ons meer bewust worden wanneer we dingen doen die evolutionair gezien niet goed bij ons passen.

Totaal 347 pagina’s. Verkrijgbaar bij Managementboek.nl

6. The Science of happiness. Stefan Klein. (2002)

How our brains make us happy and what we can do to get happier.

Stefan Klein is één van de weinige Europeanen die bekend is op het gebied van Happiness. Hij is een beetje de Piet Vroon van Europa. Hij schrijft prettig en onderhoudend. Zijn sterke neurologische basis is duidelijk terug te vinden in zijn boek. Klein is breed belezen en citeert veelvuldig uit onderzoeken en gegevens die hij bij elkaar heeft gesprokkeld. Dit maakt zijn boek iets minder praktisch maar wel erg interessant. Een aanrader voor mensen die niet zozeer op zoek zijn naar een werkboek op het gebied van happiness@work maar wel inhoudelijk geïnteresseerd zijn in het onderwerp geluk.

Totaal 258 pagina’s. De pagina 165, 200-202, 221-223 gaan specifiek over geluk & werk. Verkrijgbaar bij Amazon.com

7. Happiness Handbook: strategies for a happy life. Timothy Sharp. (2005)

Een praktisch, gedegen boek voor mensen die meer geluk willen ervaren. Echt geschreven als een werkboek met veel praktische oefeningen aan het einde van ieder hoofdstuk. Dit boek leunt sterk op de theorieën van Martin Seligman. Voor mensen die snel aan de slag willen met hun geluk en geen probleem mee hebben dat dit boek in het Engels is geschreven (voor zover ik weet is er geen Nederlandse vertaling).

Totaal 202 pagina’s. Specifiek over happiness@work gaan de pagina’s 29-32, 41-43, 51-53, 48-50, 53 en 162-163. Verkrijgbaar bij Amazon.com

Tips over meer boeken over geluk & werk of aanvullende informatie over bovenstaande boeken? Je kan hier onder reageren!

(Update: Kijk ook hier voor deel II)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *