Bevlogen verpleegkundigen

Zoals een waterlelie zich opent voor de zon, zo opent een mens zich voor positiviteit. Dit is het effect van het verrichten van bovenstaande activiteiten (zie de eerdere blogpostvan 14 oktober 2012).  Doordat we meer positieve emoties gaan ervaren, verbreden we ons actie- en gedachterepertoire. Hierdoor bouwen we belangrijkefysieke, sociale, intellectuele en psychische hulpbronnen op. Zodoende zijn we beter voorbereid op toekomstige bedreigingen (Fredrickson, 2001).

bevlogen verpleegkundigen - Waterlily by aplart via flickr
Waterlilies Trio by aplart via flickr

3:1

Met deze toekomstige bedreigingen krijgen we allemaal vroeg of laat te maken (bijv. een reorganisatie op je werk). De vraag is wat we er tegenover stellen. Ijs wordt water, wanneer het kwik boven de 0° Celsius stijgt. Wegkwijnen wordt opbloeien, wanneer elke negatieve emotie wordt gecompenseerd door het ervaren van ten minste drie positieve emoties. Deze 3:1 positiviteitsratio is het omslagpunt (Fredrickson& Losada, 2005). Voor liefdesrelaties geldt zelfs een 5:1 ratio: elke negatieve interactie met je partner dient door vijf positieve interacties te worden gecompenseerd (Gottman, 1994).

Cola zonder prik

Cola zonder prik is te vergelijken met de ‘staat’ waarin een medewerker kan verkeren. Waar het werk eerst nog fris smaakte, rest nu een smakeloze substantie. In het eerste geval spreken we over bevlogenheid, in het laatste geval hebben we het over tevredenheid of verveling (ook wel bore-outgenoemd).

Amphia Floreert!

Hoe krijg je als verpleegkundige weer prik in de cola? Hoe kom je tot bloei? Het Amphia Ziekenhuis vult deze vraag concreet in door aan de slag te gaan met de werkgerelateerde vorm van geluk: bevlogenheid. ‘Bevlogenheid’ is inmiddels een kernwaarde van de organisatie en een speerpunt in de HR strategie. Daarnaast ontstaat er ook bottom-up in toenemende mate nieuwsgierigheid naar het thema ‘bevlogenheid’. Met de resultaten van het medewerkeronderzoek 2011 als basis, is de tijd aangebroken en de sense of urgency ontstaan om het begrip te operationaliseren. Het interventietraject Amphia Floreert is gericht op het vergroten van bevlogenheid binnen de organisatie. Een bevlogen verpleegkundige is vitaal, toegewijd en gaat op gezonde wijze helemaal op in het werk (Schaufeli & Bakker, 2001). Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten: een gelukkige medewerker en een sterke organisatie (o.a. door een stijging in patiënttevredenheid). We gaan er binnen Amphia op korte termijn mee aan de slag. Hopelijk hebben onze verpleegkundigen trek in dit geluksdieet!
Voor meer informatie over Amphia Floreert, zie ik je graag op 1 november bij de masterclass ‘Gelukkig Werken’.


Erwin Klappe is in 2010 als Arbeids- en Organisatiepsycholoog aan de Erasmus Universiteit afgestudeerd. Zijn masterthesis schreef hij, onder begeleiding van Maria Tims en prof. dr. Arnold Bakker, over de relatie tussen job crafting en bevlogenheid. Inmiddels brengt hij deze werkgerelateerde vorm van geluk vanuit de wetenschap naar de praktijk: ‘bevlogenheid’ is een kernwaarde van het Amphia Ziekenhuis geworden. Daarnaast heeft hij tijdens zijn HR traineeship het bevlogenheidsbevorderende interventietraject Amphia Floreert ontwikkeld. 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *