Bestaat Blue Monday?
Elk jaar krijgen ik veel vragen over Blue Monday. Sinds 2005 heeft het fenomeen een plek gekregen tussen de jaarlijks terugkerende fenomenen rond geluk en werk zoals Oud & Nieuw (goede voornemens) en vakantie (hoe ga je gelukkig op vakantie). Hieronder een aantal van de meest gestelde vragen (en antwoorden) over Blue Monday.
1. Wat is Blue Monday?
Blue Monday is de naam die wordt gegeven aan de zogenaamde meest deprimerende dag van het jaar. De vader van “Blue Monday” is de Engelse psycholoog Cliff Arnall. Hij heeft deze dag bedacht in 2005 en er een formule bij bedacht. Volgens Arnall laat deze formule zien welke dag van het jaar de meest deprimerende dag van het jaar is. Zie hieronder de formule (bron).
Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen.
2. Bestaat Blue Monday echt?
Nee, Blue Monday is onzin. Ondanks dat Arnall er zo’n mooi verhaal over heeft en de prachtige formule is Blue Monday vooral een door de media gecreëerde dag. Er is geen specifieke dag in het jaar waarin mensen het meest gedeprimeerd zijn. Ondanks dat de formule van Arnall er imposant uit ziet kan je er niet specifiek mee uitrekenen wanneer de meest deprimerende dag van het jaar valt. Er wordt in de formule immers niet aangeven wat de eenheden van de verschillende variabelen in de formule zijn. Geluksonderzoeker Ad Bergsma laat in dit artikel zien dat de verschillende onderdelen van de Blue Monday formule (bijvoorbeeld dat maandag de ongelukkigste dag is) echt onzin zijn.
3. Wat kunnen we doen met Blue Monday?
Je hoeft er niets aan te doen. Maar het is wel een mooi moment om even stil te staan bij de mate van geluk en ongeluk op het werk. In die zin is het een mooie nieuwe traditie waar ik ook van harte aan mee doe ;-)!
4. Wil je minder last hebben van Blue Monday -achtige gevoelens?
Wat kan je doen om minder last te hebben van gevoelens van ongeluk? In Engeland hebben ze een speciale website voor opgezet om mensen daarbij te helpen. Check deze website. De tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dus ze werken (meestal 🙂 echt!
Ben je specifiek op zoek naar wat je kan doen in het werk kijk dan ook even naar de volgende artikelen: Dit artikel gaat over de verschuiving van de aandacht van stress naar bevlogenheid. Dit is een Engelstalige website. Zie deze link voor een Nederlandstalige voorbeeld waarbij specifiek wordt gekeken naar gelukkig(er) werken in de zorg.
Ben jij zelf op zoek (of jouw team of organisatie) naar een specifiek op jou toegesneden interventie om gelukkiger te werken en wil je ondersteuning door een ervaren Gelukkig Werken coach neem dan even contact op met mij (onno@gelukscoach.nl).
s
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!