Ben jij gelukkig in je werk?

Hoe weet je eigenlijk of je gelukkig bent in je werk? Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Hieronder een aantal vragen die je helpen hier wat meer zicht op te krijgen. Wellicht iets voor jezelf of anders een collega of medewerker die je even een handje wilt helpen :-).

20120907-Ben Jij Gelukkig in je Werk? - thinkstock_rf_photo_of_happy_sad_faces_Source Unknown 580x288

Wanneer ik het heb over gelukkig werken dan onderscheid ik drie hoofdbestanddelen. Hoeveel plezier ervaar je, in hoeverre ben je in staat je eigen kwaliteiten te benutten en ervaar je jouw werk als voldoende zinvol? De elementen van de drie-eenheid: het vergroten van plezier, het gebruik van je talenten en de zinvolheid bieden ieder voor zich een mogelijkheid geluk in je werk te vergroten. Deze drie zijn overigens geen concurrenten van elkaar zijn, maar versterken elkaar juist.

Plezieriger, kwaliteiten inzetten, zinvoller

Besteed je voldoende aandacht aan dingen waarvan je geniet en doe je voldoende dingen waar je trots op kunt zijn? Aan de hand van de volgende stellingen kun je nagaan welke aspecten beter of minder goed zijn ontwikkeld.

Plezieriger:

  1. Voor mij is mijn werkdag geslaagd als ik plezier heb gehad.
  2. Humor is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn werk.
  3. Ik geniet regelmatig van mijn werk.

Kwaliteiten inzetten:

  1. Ik zoek graag klussen op waar ik mijn talenten en vaardigheden optimaal kan benutten.
  2. Aan het einde van mijn werkdag heb ik vaak een voldaan gevoel.
  3. Tijdens mijn werk ga ik regelmatig helemaal op in mijn werk.

Zinvoller:

  1. Voor mij is het belangrijk dat mijn werk bijdraagt aan een betere wereld.
  2. Ik denk veel na over wat mijn werkzaamheden betekenen in het grote geheel.
  3. Mijn werk dient een hoger doel.

Als je in één categorie twee keer ‘oneens’ antwoordt, kun je overwegen dit aspect van je werk onder de loep te nemen en te kijken of je op dit vlak iets kan verbeteren. Ben je benieuwd wat je dit kan opleveren behalve een goed gevoel? Binnenkort ga ik hier verder in op de voordelen van gelukkig werken zowel vanuit je eigen perspectief als dat vanuit het perspectief van de organisatie. To be continued…..

Ps. Op 1 november gaan we samen met Managementboek een middag over gelukkig werken organiseren. Wordt echt een gaaf programma. Kijk alvast hier voor een voorproefje: GelukkigWerken (PDF). Voor relaties (en dat ben je als je geabonneerd bent op deze nieuwsbrief 🙂 is het mogelijk 20 procent korting te krijgen. Binnenkort meer hierover!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *