Anders kijken naar reorganisatie stress

image by Bottled Void on flickr
In 1999 begon ik wekelijks leiderschapstrainingen te geven aan medewerkers en managers uit verschillende organisaties. Wanneer er in een groep van 12 deelnemers 1 of 2 deelnemers waren die bij een organisatie werkten waarbij werd gereorganiseerd dan was dat heel bijzonder. Nu is dat andersom.
Organisaties zonder reorganisatie zijn nu de uitzondering. Onze eigen organisatie bevestigt inmiddels de regel. Voor het eerst sinds de oprichting van Van Harte & Lingsma hebben we daardoor afscheid moeten nemen van een aantal zeer gewaardeerde collega’s.
Gezond reorganiseren
Hoe ga je op een gezonde manier om met zo’n reorganisatie? Ik merk dat het vaak toch extra stress geeft. Eerst ontstaat de vraag of je mag blijven en wanneer je dat hebt overleefd ontstaat de volgende vraag “en hoe gaan nu verder?” Er zijn minder mensen overgebleven maar er moet vaak nog steeds hetzelfde of zelfs meer worden gedaan. Meer doen met minder mensen. Een bekend thema wellicht ook in jouw eigen organisatie?
Omgaan met toegenomen stress
Hoe ga je om met deze nieuwe situatie na de reorganisatie? Ben je inderdaad gestrestst door de extra werkzaamheden en toegenomen onzekerheid? En zoals we allemaal weten is teveel stress ongezond. Maar is dat wel echt zo? De psychologe Kelly McGonical heeft daar zo haar eigen ideeën over. Ben je klaar voor een andere zienswijze op stress?
Onderzoek van McGonical laat zien dat stress is op zichzelf helemaal niet ongezond is. Zelf wanneer de stress heel heftig is kan je de negatieve impact beperken. Van groot belang is volgens haar hoe we met onze stress omgaan. Volgens haar zijn er drie dingen die ons kunnen helpen om beter en gezonder met stress om te gaan.
- Creëer betekenis. Tijdens een reorganisatie worden er vaak maatregelen genomen die onzinnig lijken en het gevoel van zinloosheid versterken. Door je aandacht teveel te richten op datgene waar je geen invloed op hebt vergroot je juist gevoelens van zinloosheid. Probeer waar mogelijk (weer) betekenis in je werk te creëren. Waarom ben je dat werk ooit gaan doen? Wat waren jouw drijfveren? Kijk of je op die manier het gevoel van zingeving kan versterken in je werk.
- Vergroot jouw gevoel van invloed. Vooral het gevoel van machteloosheid is volgens McGonical het ziekmakend onderdeel van stress. Uit haar onderzoek blijkt dat alleen bij mensen die het gevoel hebben dat stress slecht voor hen is vaatvernauwing ontstaat. Mensen die dit idee niet hebben hier gek genoeg geen last van. Ga op zoek naar wat jou helpt zodat je een gevoel van invloed hebt op je eigen stress. Voor de één is dat Yoga, de ander zweert bij ademhalingsoefeningen, mindfulness of regelmatig sporten. En probeer het idee dat stress slecht voor je is los te laten. Het blijkt immers dat vooral deze overtuiging schadelijke effecten heeft.
- Zorg voor anderen. Het klinkt misschien raar want je hebt al genoeg aan je eigen hoofd tijdens een reorganisatie maar zorgen voor anderen in stressvolle situaties blijkt juist voor diegene die zorgen een sterke beschermende werking te hebben. Uit onderzoek blijkt dat belangrijke stressvolle situaties zoals financiële problemen of een crisis in het gezin de kans op overlijden tot 30 procent kunnen vergroten. Het opvallende uit het onderzoek van McGonical is dat bij mensen die actief zorg aan anderen verlenen dit negatieve effect van stress volstrekt afwezig is.
Afsluitend
Een van de beste manieren om gezonder om te gaan met stress tijdens een reorganisatie is anderen te gaan helpen zodat je zinvol bezig bent. Moet je alleen nog even af van de overtuiging dat stress slecht voor je is. Wellicht heeft het bovenstaande verhaal daarbij geholpen? Kijk anders zelf nog even naar het inspirerende TED verhaal van Kelly McGonical zelf. Heel veel plezier daarmee!
Heeft bovenstaande verhaal jou geholpen? Of heb jij een andere idee over hoe om te gaan met stress bij reorganisaties? Deel je ideeën hieronder:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!