Wat als ‘minder werken’ ons niet gelukkiger maakt?

In Frankrijk zijn plannen om e-mailen buiten werktijd te verbieden. De bedoeling hiervan is medewerkers te beschermen tegen werkdruk zodat zij de balans werk en privé kunnen verbeteren. Maar is dit wel de oplossing om vanuit de overheid organisaties te dwingen het werk op deze manier te beperken?

Scheiding werk en privé

Volgens Elke Geraets (neuropsychologe en auteur) is juist de kunstmatige scheiding die wij hanteren tussen werk en privé de oorsprong van het probleem. “Door werk en leven elk aan één kant van een weegschaal te leggen, impliceer je eigenlijk al dat mensen vooral plezier en energie halen uit hun vrije tijd, terwijl werk hen vooral energie kost, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is.” Volgens Geraets moeten we juist anders naar ons werk kijken.

Anders naar ons werk kijken

Zij stelt voor onszelf 3 vragen te stellen over ons werk:

1. “Ten eerste moeten mensen bekijken waarom ze ook weer precies de job doen die ze doen. Wat zijn de dingen die hen aantrekken, wat geeft hen energie?”
2. Ten tweede. Ga opzoek naar onderwerpen waarvan je bevlogen raakt. Kijk in hoeverre je dit meer kan integreren in je werk.
3. Ten derde. Wees optimistisch! “Wie gelooft dat hij of zij altijd kan groeien en zichzelf constant kan stimuleren naar verandering, heeft veel meer kans zijn professioneel en privé-leven telkens opnieuw de juiste richting in te sturen, en daar ook steeds gelukkiger bij te worden.”

Bronnen & zelf verder aan de slag!:

Link naar artikel in De Morgen over “als minder werken ons niet gelukkiger maakt”

Link naar artikel in Algemeen Dagblad over verbod op e-mailen buiten kantooruren.

Zelf aan de slag in een training Gelukkig Werken? Kijk hier maar eens.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *